Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον επιστημονικό κόσμο άρθρο γνωστού βρετανού ειδικού, ο οποίος προκλητικά υποστηρίζει ότι οι ενήλικοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν φάρμακα που ενισχύουν τις νοητικές τους επιδόσεις.

Ο λόγος για τον καθηγητή Τζον Χάρις από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ειδικός σε θέματα βιοηθικής, ο οποίος μέσα από άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» αναφέρει ότι αφού φάρμακα όπως το Ritalin είναι ασφαλή για τα παιδιά, τότε μπορούν να το λαμβάνουν και οι ενήλικοι.

Ήδη, όπως αναφέρει, πολλοί φοιτητές λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο μεθυλφαινιδάτης καθώς προσφέρει ιδιαίτερη ενίσχυση στη συγκέντρωσή τους και τις νοητικές τους ικανότητες.

Από την άλλη, πολλοί είναι οι επιστήμονες που στρέφονται ενάντια στο εγκεφαλικό «ντοπάρισμα», όπως το αποκαλούν.

Μέσα από το ίδιο επιστημονικό έντυπο, μάλιστα, ο καθηγητής κ. Αντζάν Τσάτερτζι από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ανταπαντά στον καθηγητή Χάρις, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η λήψη τέτοιων φαρμάκων από υγιή άτομα.

Επισημαίνει ακόμη, ότι η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέβαλε την προσθήκη ειδικής σήμανσης στη συσκευασία του Ritalin για την προειδοποίηση των σοβαρών παρενεργειών του φαρμάκου όπως ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, εξάρτησης ή ακόμη και αιφνίδιου θανάτου.

Διαβάστε ακόμα:
Ritalin, το εθιστικό
http://www.vita.gr/html/ent/478/ent.8478.asp

Μνήμη ελέφαντα σε χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/061/ent.9061.asp

Θα «ξεχάσουμε» το Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/962/ent.8962.asp