Την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη επιβραδύνει το πράσινο τσάι, ενώ ένα νέο, πειραματικό φάρμακο κατά της νόσου έδωσε θεαματικά αποτελέσματα.

Ο λόγος για το φάρμακο ipilimumab, το οποίο δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Στην ενδιαφέρουσα μελέτη των ειδικών της Κλινικής Mayo, συμμετείχαν συνολικά 108 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο. Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν τη συνηθισμένη ορμονοθεραπεία που χορηγείται στις περιπτώσεις αυτές, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν έναν συνδυασμό ορμονοθεραπείας και του φαρμάκου ipilimumab.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση τριών εθελοντών που λάμβαναν το συγκεκριμένο φάρμακο οι καρκινικοί όγκοι είχαν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι πλέον εγχειρήσιμοι.

Ακολούθησαν άλλοι 20 ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους και παρακολουθούνται τώρα από τους χειρουργούς.

«Οι χειρουργοί δεν είχαν ποτέ άλλοτε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο και για αυτό μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από τα αποτελέσματα», αναφέρει ο δρ. Γιουτζίν Κβον.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οδήγησαν τους ειδικούς στον προγραμματισμό μιας νέας δοκιμής του φαρμάκου σε 30 άνδρες, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερες δόσεις. Όραμά τους, όπως αναφέρουν, είναι το ξεκίνημα ευρύτερων δοκιμών σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Prevention Research» έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί εξέτασαν τις ευεργετικές ιδιότητες μιας ουσίας του πράσινου τσαγιού, της πολυφαινόλης Ε, ενώ παράλληλα εντόπισαν κάποιους βιολογικούς δείκτες τα υψηλά επίπεδα των οποίων μαρτυρούν την ύπαρξη της νόσου.

Η μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Τζέιμς Καρντέλι από το Κέντρο για τον Καρκίνο FeistWeiller, πραγματοποιήθηκε σε 26 ασθενείς ηλικίας από 41 έως 72 ετών, οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή.

Οι ερευνητές χορηγούσαν στους συμμετέχοντες τέσσερις κάψουλες πολυφαινόλης Ε ημερησίως – που αντιστοιχούν σε περίπου 12 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού – για μια περίοδο 34 ημερών, μέχρι την ημέρα του προγραμματισμένου χειρουργείου τους.

Μελετώντας βασικούς βιολογικούς δείκτες (HGF, VEGF, PSA) ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα τους είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε ακόμη και το 30%.

«Πιστεύουμε ότι η αποκλειστική ή η συνδυαστική χρήση των πολυφαινολών του τσαγιού με άλλες αντικαρκινικές ουσίες πρέπει να εξεταστεί ως μέθοδος πρόληψης του καρκίνου», αναφέρει ο δρ. Καρντέλι.

«Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αρκετοί τύποι καρκίνου μπορούν να αποτραπούν και οι μελέτες μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι φυτικές ουσίες που προσλαμβάνει κανείς ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp

Τσάι το αντικαρκινικό
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.8339.asp