Περίπου το 1/3 των εφήβων παραδέχονται ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν τρέφονται σωστά και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης.

Η μελέτη του βρετανικού οργανισμού School Food Trust εξέτασε τις καθημερινές συνήθειες 500 εφήβων ηλικίας 13-17 ετών κατά την εξεταστική περίοδο.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν λοιπόν, ότι το 48% των μαθητών πιστεύουν πως η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική και τους βοηθά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων και στις πολλές επαναλήψεις. Λιγότεροι από έναν στους πέντε δήλωσαν ότι η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος στο πρόγραμμα τους την περίοδο των εξετάσεων.

Το 79% συμφώνησαν ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έτειναν να καταναλώνουν πρόχειρα γεύματα και σνακ, κάνοντας έτσι λιγότερες υγιεινές διατροφικές επιλογές. Από την άλλη, το 42% δήλωσε ότι προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον χρόνο για τις επαναλήψεις παραλείπουν γεύματα.

Το 26% ανέφεραν ότι για περισσότερη ενέργεια έπιναν τα λεγόμενα «energy drinks», ενώ το 11% παραδέχθηκε τη λήψη χαπιών καφεΐνης για μεγαλύτερη εγρήγορση.

Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι λόγω των κακών διατροφικών επιλογών, μόλις το 50% των μαθητών κατάφερναν να μελετούν για 30 λεπτά πριν χάσουν εντελώς την αυτοσυγκέντρωσή τους.

«Συχνά λέμε ότι «βγάζουμε» ό,τι ακριβώς εισάγουμε στον οργανισμό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του οργανισμού κ. Πρου Λέι. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ένα υγιεινό γεύμα είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις συγκριτικά με εκείνα που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό», λέει.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp

Έξυπνες επιλογές στα fast food
http://www.vita.gr/html/ent/173/ent.1173.asp