Εάν έχετε λίγα κιλά παραπάνω και αγχώνεστε για την εμφάνισή σας στην παραλία, χαλαρώστε: Τα κιλά αυτά σας χαρίζουν επιπλέον χρόνια ζωής!

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από τους ειδικούς της Στατιστικής Εταιρείας του Καναδά, του Κέντρου Έρευνας για την Υγεία Kaiser Permanente, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Πόρτλαντ, του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον και του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Obesity», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι λιποβαρείς και οι παχύσαρκοι ενήλικοι έτειναν να πεθαίνουν γρηγορότερα από όσους διατηρούσαν φυσιολογικό βάρος, εκείνοι που απλώς είχαν κάποια κιλά παραπάνω ζούσαν τελικά πολύ περισσότερο από όλους!

«Το γεγονός ότι τα λιποβαρή και τα παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου δεν αποτελεί έκπληξη, όμως αυτό που ήταν πραγματικά αναπάντεχο είναι το ότι λίγα κιλά παραπάνω ίσως προσφέρουν το προνόμιο της μακροζωίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής κ. Ντέιβιντ Φίνι από το Κέντρο Έρευνας για την Υγεία Kaiser Permanente.

Αυτό βέβαια, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα άτομα που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να παχύνουν.

«Η μελέτη μας εξέτασε μόνο τη θνησιμότητα και όχι την ποιότητα ζωής και υπάρχουν πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερίνης και του διαβήτη», εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ κ. Μαρκ Καπλάν.

Στη μελέτη εξετάστηκαν τα στοιχεία 11.326 ενηλίκων από τον Καναδά που είχαν λάβει μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας Πληθυσμού. Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματός τους και των πιθανοτήτων θανάτου για ένα διάστημα 12 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας από το 1994-95 μέχρι το 2006-7, οι πιθανότητες θανάτου ήταν αυξημένες κατά 70% για τους λιποβαρείς και κατά 36% για τους παχύσαρκους σε σχέση με τους «φυσιολογικούς». Από την άλλη, τα υπέρβαρα άτομα είχαν μόλις 17% πιθανότητα θανάτου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη καναδική έρευνα η οποία επιβεβαιώνει ότι οι ελαφρώς υπέρβαροι ζουν περισσότερο από όσους έχουν κανονικό βάρος. Προηγούμενη αμερικανική μελέτη, που είχε δημοσιευτεί το 2005 στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association» , είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα:
Οι γυναίκες που θέλουν οι άνδρες
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.9371.asp

Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp

Αδυνάτισμα. Oι εναλλακτικοί «βοηθοί» σας
http://www.vita.gr/html/ent/685/ent.4685.asp

Πόσες θερμίδες κάψατε σήμερα;
http://www.vita.gr/svc/CalCalc/

Δείκτης μάζας σώματος
http://www.vita.gr/svc/imb/