Ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου με δυνατότητα στόχευσης μόνο των καρκινικών κυττάρων και ήπιες παρενέργειες, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν οι ειδικοί του Βρετανικού Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές, το νέο φάρμακο με την ονομασία Olaparib επιτίθεται μόνο σε νοσηρά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί σε 19 ασθενείς με κληρονομικές μορφές καρκίνου της μήτρας, του μαστού και του προστάτη. Δώδεκα από αυτούς παρουσίασαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους ή ακόμη και μείωση του καρκινικού τους όγκου.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς παρουσίασαν πολύ λίγες παρενέργειες, ενώ κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι η πρωτοποριακή θεραπεία ήταν πολύ πιο «εύκολη» από την χημειοθεραπεία.

«Αν και η ανάπτυξη του φαρμάκου βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, η δυνατότητά του να λειτουργεί σε περιπτώσεις όπου άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν αποτύχει είναι πραγματικά εντυπωσιακή», αναφέρει ο δρ. Πίτερ Σνέντον του Βρετανικού Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών.

Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα είναι η δοκιμή του ελπιδοφόρου φαρμάκου σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, προκειμένου να καταφέρει να αποκτήσει έγκριση κυκλοφορίας από τις βρετανικές αρχές.

Διαβάστε ακόμα:
Θεραπεία πρωτονίων: Πρωτοπόρος κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/232/ent.9232.asp

Φάρμακο-«καμικάζι» κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/804/ent.8804.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp