Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος «ξαναπαίζει» τις μνήμες μας, επιλέγει τις σημαντικότερες και στη συνέχεια τις αποθηκεύει σε μια περιοχή, που κατά τους ειδικούς, παίζει το ρόλο του αρχείου.

Την εντυπωσιακή μελέτη πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Εκμάθησης και Μνήμης Picower που αποτελεί παράρτημα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ. Με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων «σάρωσης» του εγκεφάλου, οι ερευνητές είδαν σε ποντίκια ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, στον εγκέφαλο εκτυλίσσεται μια διαδικασία που θυμίζει …τηλεοπτικό μοντάζ.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος ανατρέχει στο οπτικό υλικό που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλέγει τα κυριότερα σημεία και τα αποθηκεύει.

«Ο κοιμούμενος εγκέφαλος πρέπει να ξαναπαίξει τις εμπειρίες μας υπό μορφή βιντεοκλίπ πριν αυτές μετατραπούν σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες μνήμες», αναφέρει ο καθηγητής Σουσούμα Τονεγκάγουα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει για πολλοστή φορά την τεράστια σημασία του ύπνου για την ομαλή λειτουργία τόσο του εγκεφάλου, όσο και της μνήμης.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα νέα στοιχεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία τεχνικών κατά τις οποίες θα μπορούμε να διαλέγουμε εμείς τι θέλουμε να θυμόμαστε και τι όχι, διαγράφοντας έτσι τις δυσάρεστες και επώδυνες αναμνήσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Καλός ύπνος για καθαρό μυαλό
http://www.vita.gr/html/ent/883/ent.8883.asp

Κοιμηθείτε για να θυμηθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.8195.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp