Παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο χωρίς να εκτεθούν στις βλαβερές για τον εγκέφαλο ακτινοβολίες, βεβαιώνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude στο Μέμφις, η απλή χορήγηση χημειοθεραπείας είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τον συνδυασμό της με ακτινοθεραπεία.

«Πιστεύουμε ότι οι μικροί ασθενείς δεν χρειάζεται να περνούν προληπτικά από τη διαδικασία των ακτινοβολιών στο κρανίο», αναφέρει η δρ. Μέρι Ρέιλινγκ.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», μέχρι πρότινος οι ακτινοβολίες αποτελούσαν θεραπεία «ρουτίνας» για περιπτώσεις οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, την πιο συνηθισμένη δηλαδή μορφή παιδικής λευχαιμίας.

Εξακολουθεί να συστήνεται προληπτικά προς αποφυγήν υποτροπής στο 20% των περίπου 3.400 παιδιών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, εγκυμονώντας όμως τον κίνδυνο εμφάνισης νέων καρκίνων, ορμονικών διαταραχών και νοητικών προβλημάτων.

Αναλυτικά, μετά από μελέτη σε 498 παιδιά με τη συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας που είχαν ακολουθήσει χημειοθεραπεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 86% επιβίωσε για πέντε χρόνια χωρίς να επανεμφανίσει τη νόσο, ενώ το ποσοστό επιβίωσης για τα παιδιά που δεν υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες έφτασε το 93.5%.

»Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνουμε ποσοστό θεραπείας που ξεπερνά το 90%. Είναι το καλύτερο ποσοστό που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο ογκολόγος επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε ακόμα:
Δίδυμα αποκαλύπτουν το μυστικό της λευχαιμίας
http://www.vita.gr/html/ent/725/ent.4725.asp

To τσάι: Εχθρός της λευχαιμίας!

http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.9223.asp

Αποτελεσματικό το «κοκτέιλ» χημειοθεραπειών
http://www.vita.gr/html/ent/110/ent.8110.asp