Ένας στους 25 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στο αλκοόλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα καναδικής μελέτης, που απέδειξε ότι η επίδραση του αλκοόλ σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ασθενειών είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη που είχε το κάπνισμα το 2000.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «The Lancet», τα νέα στοιχεία ήρθαν στο φως από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τόσο η συχνότητα, όσο και η βαρύτητα εμφάνισης νόσων που συνδέονται με το αλκοόλ είναι υψηλότερες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η μέση κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως αγγίζει τις 12 μονάδες την εβδομάδα, αριθμός όμως που στην περίπτωση της Ευρώπης αυξάνεται στις 21,5 μονάδες. Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 250 ml μπύρας, μία δόση ουίσκι ή ένα ποτήρι κρασί.

Πέρα από τις ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ όπως π.χ. νόσοι του ήπατος, υπάρχουν και άλλες σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με το αλκοόλ όπως η κατάθλιψη, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και ο καρκίνος του στόματος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, η μικρότερη κατανάλωση καταγράφηκε στη Μέση Ανατολή, με μόλις 1,3 μονάδες την εβδομάδα.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ακόμη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 45% των ανδρών και το 66% των γυναικών απέχουν ολοκληρωτικά από την κατανάλωση αλκοόλ.

Για το 2004, το τελευταίο έτος παγκόσμιων συγκριτικών στοιχείων, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 3,8% των θανάτων οφείλονταν στο αλκοόλ – ποσοστό που μεταφράζεται σε έναν θάνατο στους 25.

Το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονταν με το αλκοόλ μάλιστα, καταγράφηκε στην Ευρώπη όπου εκτοξευόταν στο 10%. Ακόμη πιο ανησυχητικά ωστόσο ήταν τα ποσοστά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία έφταναν το 15%.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ακόμα ότι οι άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες, αντιμετωπίζουν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου από το αλκοόλ, όπως επίσης και ότι οι νεαροί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ συγκριτικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε ακόμα:
«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp

Αλκοόλ και γυναικεία καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.6199.asp

Έσεις, ήπιατε το αλκοόλ που χρειάζεστε;
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.6278.asp