Η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών προστατεύει την καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», η κατανάλωση φιστικιών ή φιστικοβούτυρου τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων σχεδόν κατά 50%.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν από το 1980 μέχρι το 2002 τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 6.000 γυναικών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και για το λόγο αυτόν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κάθε δύο χρόνια, οι εθελόντριες καλούνταν να συμπληρώσουν ένα νέο ερωτηματολόγιο όπου δήλωναν τις διατροφικές τους συνήθειες και προτιμήσεις.

Συγκρίνοντας στη συνέχεια τις απαντήσεις με τις περιπτώσεις ασθενών που είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, παρατήρησαν ότι όσες έτρωγαν συχνά φιστίκια είχαν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τις υπόλοιπες.

«Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων των 30 γρ. την εβδομάδα ή της μίας κουταλιάς φιστικοβούτυρου την εβδομάδα έδειχνε να συνδέεται άμεσα με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Διαβάστε ακόμα:
Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp

Φιστίκια για τα μάτια
http://www.vita.gr/html/ent/160/ent.9160.asp

Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp