Μια βόλτα στο πάρκο, μια επίσκεψη σε φίλους και μια παρτίδα μπίνγκο μπορεί να αποτελούν απλές ψυχαγωγικές ασχολίες, στην περίπτωση των ηλικιωμένων όμως πρόκειται για δραστηριότητες που καθορίζουν τη νοητική και σωματική τους υγεία.

Η νέα μελέτη ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush και σύμφωνα με αυτή, οι συχνές κοινωνικές επαφές των ηλικιωμένων τους ξανανιώνουν, αποτρέποντας έτσι τη γενική κατάπτωση της υγείας τους.

«Όλοι στα 60, τα 70 και τα 80 περπατούν πιο αργά από ό,τι όταν ήταν στα 25 τους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και νευρολόγος δρ. Άρον Μπάκμαν.

«Η μελέτη μας έδειξε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ κοινωνικών δραστηριοτήτων και λειτουργίας του οργανισμού», εξηγεί ο ειδικός.

Οι ερευνητές μελέτησαν 906 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 80 έτη για μια περίοδο πέντε χρόνων. Είδαν, λοιπόν, ότι η έντονη κοινωνική ζωή έδειξε να σχετίζεται με καλύτερες νοητικές αλλά και σωματικές επιδόσεις.

Όσοι από τους ηλικιωμένους διατηρούσαν «ζωντανό» τον κύκλο γνωριμιών τους, ήταν γενικότερα πιο δραστήριοι σε σχέση με τους υπόλοιπους και εκτελούσαν ευκολότερα τις σωματικές ασκήσεις που καλούνταν να πραγματοποιήσουν, όπως να περπατήσουν πάνω σε μια ευθεία, να ισορροπήσουν στο ένα πόδι, να περιστραφούν γύρω από τον εαυτό τους χωρίς να πέσουν κάτω μετά κ.ά.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς αλλάζουν οι νεανικές φιλίες;
http://www.vita.gr/html/ent/688/ent.1688.asp

Νέοι φίλοι κάθε 7 χρόνια!
http://www.vita.gr/html/ent/304/ent.9304.asp

Όταν οι φίλοι μάς προδίδουν
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.2043.asp