Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα θεραπεία – «δούρειο ίππο» κατά του καρκίνου, με εξαιρετικά πειραματικά αποτελέσματα.

«Οι συμβατικές θεραπείες με αντικαρκινικά φάρμακα συχνά σφάλλουν και επιτρέπουν στους κακοήθεις όγκους να συνεχίζουν να ευδοκιμούν, σκοτώνοντας στο τέλος τον ασθενή. Με τη νέα θεραπεία προσπαθούμε να κινηθούμε ενάντια στο χρόνο και να μετατρέψουμε τον καρκίνο σε μια χρόνια πάθηση», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ειδικοί επιστήμονες από το Σύδνευ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι πέτυχαν ποσοστά επιβίωσης που έφθαναν το 100%, εφαρμόζοντας εδώ και δύο χρόνια τη θεραπεία σε ποντίκια με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν τόσο καλά που την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν δοκιμές του συστήματος μεταφοράς των φαρμάκων με ανθρώπους στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Peter MacCullum του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης και στο Austin Center του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, οι ειδικοί χρησιμοποιούν νανοκύτταρα καθοδηγούμενα από βακτήρια που «αφοπλίζουν» τα καρκινικά κύτταρα. Έπειτα μια δεύτερη ομάδα νανοκυττάρων τα σκοτώνει με τη βοήθεια φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Το πρώτο κύμα των «μίνι-κυττάρων» εξαπολύει εναντίον των καρκινικών κυττάρων μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος (siRNA) τα οποία σταματούν την παραγωγή πρωτεϊνών που κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία. Τότε, εξαπολύεται η δεύτερη επίθεση των νανοκυττάρων τα οποία μεταφέρουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι στοχευμένη, δηλαδή επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, που επιτίθενται όχι μόνο στα καρκινικά αλλά και στα υγιή κύτταρα.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα θεραπεία δεν εμφάνισε αξιοσημείωτες παρενέργειες ή θανάτους στα πειραματόζωα που εφαρμόστηκε.

Τα αποτελέσματα της νέας θεραπείας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Biotechnology Journal».

Οι επιστήμονες που σχεδίασαν τη νέα θεραπεία εργάζονται για λογαριασμό της εταιρίας «EnGenelC Pty”, μιας από τις δεκάδες εταιρίες βιοτεχνολογίας που προσπαθούν να βρουν τρόπους χειρισμού του RNA ώστε να μπλοκάρουν τα γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες που προκαλούν παθήσεις όπως ο καρκίνος, η τύφλωση ή το AIDS.

Διαβάστε ακόμα:
Πρόληψη των μεταστάσεων από Έλληνες επιστήμονες
http://www.vita.gr/html/ent/094/ent.8094.asp

Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp