Το φάρμακο Lantus της εταιρείας Sanofi-Aventis, ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες σε ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με ινσουλίνη.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη, δημοσίευσε στο περιοδικό «Diabetologíτα αποτελέσματα 4 ερευνών, που καταδεικνύουν σαφώς την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γερμανική έρευνα σε 127.031 διαβητικούς, βρέθηκε ότι οι κακοήθεις όγκοι ήταν πολύ πιο συχνοί σε ασθενείς που λάμβαναν το Lantus, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν αγωγή με «ανθρώπινη» ινσουλίνη.

«Η ανάλυσή μας δεν είναι απόλυτη ως προς το ότι το Lantus προκαλεί καρκίνο», επισημαίνει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, «αυξάνει ωστόσο τις υποψίες μας ότι η αγωγή αυτή μπορεί να έχει «κόστος» για τους ασθενείς».

Ακολουθώντας αυτή την αρχική μελέτη, που παρουσιάστηκε πέρυσι στο έντυπο «European diabetes», διεξήχθησαν 3 ακόμη έρευνες σε Σουηδία, Σκοτία και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες χρησιμοποίησαν μεγάλα δείγματα διαβητικών ασθενών.

Τα αποτελέσματα από τις 3 έρευνες είχαν ως εξής:

  • Στη σουηδική μελέτη με δείγμα 114.841 ινσουλινο-εξαρτώμενους διαβητικούς, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που λάμβαναν lantus είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό
  • Στη σκοτσέζικη, με δείγμα 49.197 ασθενείς, βρέθηκε ότι όντως οι ασθενείς που έπαιρναν Lantus ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
  • Στην αγγλική έρευνα τέλος, που εξέταζε 10.067 ασθενείς, δεν βρέθηκε συσχέτιση.


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη επισημαίνει ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου αλλά ότι θα ήταν προτιμότερο, αντί να παίρνουν μια φορά τη μέρα Lantus, να ακολουθήσουν μια αγωγή μακράς δράσης –ή ένα συνδυασμό ενδιάμεσης και ταχείας δράσης- ακόμα κι αν χρειάζεται να την παίρνουν 2 φορές τη μέρα.

Όπως μάλιστα διευκρινίζουν, τα αποτελέσματα των μελετών έχουν γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη Sanofi για τις έρευνες που πρέπει ακόμα να γίνουν προκειμένου να υπάρξει ένα πιο σαφές αποτέλεσμα.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για το Διαβήτη , Ουλφ Σμιθ, αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια εκτεταμένη συνδυαστική έρευνα, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως.

Προσθέτει ακόμα, ότι μολονότι δεν υπήρξε μαρτυρία ότι το Lantus προκαλεί καρκίνο, είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει τη διαίρεση και ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που ήδη υπάρχουν στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… Προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp