Η έρευνα κάνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη των σημαντικότερων επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Φαίνεται ότι από δω και πέρα θα χαίρουν μεγαλύτερης φροντίδας οι μέλλουσες μαμάδες στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Μ’ αυτό τον τρόπο -μας λένε ευρωπαίοι ερευνητές- θα αποφύγουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που εμφανίζονται όχι μόνο στο τέλος της πρώτης εγκυμοσύνης αλλά ακόμη και στις κατοπινές!

Στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης που συμπυκνώνει συμπεράσματα ούτε λίγο ούτε πολύ 75 διαφορετικών μελετών. Θέμα της η σχέση ανάμεσα σε συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τους πρώτους μήνες, και επιπλοκές, που εμφανίζονται αργότερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τις επόμενες προσπάθειές τους να κάνουν παιδιά.

  • Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όταν μια γυναίκα έχει ιστορικό αποβολών παρουσιάζει μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
  • Αιμορραγίες στη μήτρα τις πρώτες εβδομάδες συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.
  • Η εξαιρετικά έντονη πρωινή ναυτία επίσης συνδέεται με τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο το νεογέννητο μωρό να έχει χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό.
  • Η ανάλυση εντόπισε και πιο σπάνιες περιπτώσεις: οι γυναίκες που συνέλαβαν δίδυμα αλλά απέβαλαν σε πρώιμο στάδιο το ένα από τα δύο έμβρυα, τείνουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν στο να εντοπίζονται καλύτερα οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Robert van Oppenraaij από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Έρασμος», στην Ολλανδία, καθησυχάζει τις εγκύους ότι «οι επιπλοκές τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ανήκουν στις πιο συνηθισμένες» που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Χάρη στα νέα δεδομένα, οι γυναικολόγοι απλά θα μπορούν «να ερμηνεύουν τα συμπτώματα» καλύτερα και να προφυλάσσουν τις γυναίκες από μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο βρετανός Tony Rutherford, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας ο οποίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζει ότι «είναι ένα μήνυμα ότι αυτές οι ασθενείς χρειάζονται την επίβλεψή μας. Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τον πρόωρο τοκετό. Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτές τις ασθενείς, μπορούμε να βελτιώσουμε την έκβαση της εγκυμοσύνης τους».

Το ίδιο και ο Patrick O΄ Brien, εκπρόσωπος του βρετανικού Βασιλικού Συλλόγου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, λέει ότι η μελέτη «αυξάνει το επίπεδο συνειδητοποίησης» των μακροπρόθεσμων συνεπειών από τις επιπλοκές στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και θεωρεί ότι μερικές από τις υποκρυπτόμενες αιτίες τους έχουν σχέση με την ποιότητα του τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή κλπ) και ασθένειες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνο το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.9383.asp

«Eίμαι εγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;»
(…και άλλες 18 απορίες των γυναικών για την εγκυμοσύνη τους)
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp

Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp