Νέα έρευνα θα προσπαθήσει να κρίνει τον ιδιότυπο «πόλεμο» ΗΠΑ και Ευρώπης για την καλύτερη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η διαμάχη μαίνεται γύρω από μια νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ και υπόσχεται «εξωφρενικά» υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με τις τρέχουσες τεχνικές.

Το μυστικό της νέας τεχνικής είναι ότι «σκανάρει» τα έμβρυα, που γονιμοποιούνται εξωσωματικά, για ανωμαλίες στα χρωμοσώματά τους αποκλείοντας τα ακατάλληλα για γονιμοποίηση. «Προκαταρκτική» έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε μέχρι και 80% υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας σε σχέση με τις «συμβατικές» σημερινές μεθόδους.

Επιστήμονες όμως από την «εδώ πλευρά του Ατλαντικού» αμφισβητούν την εγκυρότητα της έρευνας με το επιχείρημα ότι δεν ακολούθησε τον «χρυσό κανόνα» που διέπει όλες τις αντίστοιχες μελέτες. Δεν περιελάμβανε ομάδα εθελοντριών στις οποίες έπρεπε να εφαρμοστεί η συμβατική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης για άμεση σύγκριση με τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου.

Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ανήγγειλε νέα ανεξάρτητη δοκιμή με τη συμμετοχή τουλάχιστον 90 γυναικών που θα «στρατολογηθούν» από κλινική του Λονδίνου ώστε να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου τηρώντας τους κανόνες της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας.

Πάντως ο Δρ. Dagan Wells, επικεφαλής της μελέτης, δεν φαίνεται προκατειλημμένος απέναντι στη νέα μέθοδο. Με δηλώσεις του υποστήριξε ότι το θέμα είναι «να αποδειχτεί στην πράξη ό,τι μπορεί να αποδειχτεί στη θεωρία».

Φυσικά μ’ αυτή τη δοκιμή δεν θα τελειώσει η αξιολόγηση της νέας μεθόδου. Στόχος των επιστημόνων είναι αυτή η προσπάθεια να οδηγήσει στην έναρξη μιας διεθνούς μελέτης σε τυχαίο και μεγαλύτερο δείγμα.

Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp

Εξωσωματική: Ένα (έμβρυο) και καλό!
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.8803.asp