Ρηξικέλευθη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιεί φως για να στοχεύσει και να εξουδετερώσει όγκους χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο Mo Gesthar, χειρουργός ειδικός στον καρκίνο, ένας από τους πρώτους που εφάρμοσε μαστεκτομή με «επέμβαση κλειδαρότρυπας», ετοιμάζει το νέο του θαύμα. Προσαρμόζει τεχνική φωτοθεραπείας, που χρησιμοποιείται σήμερα, κυρίως, για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, ώστε να αντιμετωπίσει και τον καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «φωτοδυναμική θεραπεία» (PDT) στη διάρκεια της οποίας αντικαρκινικά φάρμακα χορηγούνται με ένεση στο σώμα του ασθενούς, «προσδένονται» γύρω από τον καρκινικό όγκο και, τέλος, ενεργοποιούνται επιλεκτικά με τη χρήση φωτεινής δέσμης ακτίνων λέιζερ!

Αυτή η μη-επεμβατική (χωρίς χειρουργική επέμβαση) τεχνική εξασφαλίζει την προστασία των υγιών κυττάρων που βρίσκονται γύρω από τους καρκινικούς όγκους.

Σε μερικές περιπτώσεις περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού φαρμάκου που καθιστά τις «επίμαχες» περιοχές ευαίσθητες στο φως ώστε να γίνουν «εύκολος στόχος» για την ακτινοβολία ερυθρών λέιζερ χαμηλής ισχύος. Τα τελευταία σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντας το οξυγόνο που περιέχουν.

Οι δοκιμές αυτής της μεθόδου στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού θα πραγματοποιηθούν σε κλινική του Λονδίνου. Ο κ. Gesthar εξηγεί τη σημασία αυτών των δοκιμών: «Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να γίνει ιδιαίτερα τραυματική με τις πιο επεμβατικές μεθόδους να αφήνουν τόσο φυσικές όσο και ψυχολογικές ουλές. Η θεραπεία μας θα αφήνει τη δομή του συνδετικού ιστού ανέπαφη, κάτι που σημαίνει ότι ο μαστός δεν θα παραμορφώνεται και η εμφάνισή του δεν θα αλλοιώνεται».

Διαβάστε ακόμα:
11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp


Πρόληψη των μεταστάσεων από έλληνες επιστήμονες
http://www.vita.gr/html/ent/094/ent.8094.asp

Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp