Αυστηρή προειδοποίηση για τα παυσίπονα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) ως δραστική ουσία εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο για τους κινδύνους που «κρύβει» η κατάχρηση των παυσίπονων που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία.

«Θεωρώ ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν προβλήματα με το συγκεκριμένο φάρμακο» επισημαίνει φαρμακοποιός από την Ιντιάνα που συμμετείχε σε συνάντηση των ειδικών που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την πιθανή δράση του FDA.

Η υπέρβαση της δοσολογίας της ακεταμινοφαίνης που περιέχεται μεταξύ άλλων στο φάρμακο Tylenol που κυκλοφορεί στην Αμερική μπορεί να προκαλέσει μη αντιστρέψιμες βλάβες στο ήπαρ, ακόμη και θάνατο. Ωστόσο οι ειδικοί του FDA πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητες οι ανησυχητικές αυτές προειδοποιήσεις και αναζητούν νέους τρόπους για να περιορίσουν την κατάχρηση και την υπέρβαση των δόσεων αυτών των φαρμάκων.

Σε γενικές γραμμές τα παυσίπονα είναι ασφαλή όταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών ενώ οι βλάβες στο ήπαρ υπό αυτή την προϋπόθεση δεν είναι συχνές, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ωστόσο η ακεταμινοφαίνη είναι η κύρια αιτία των περίπου 1600 περιπτώσεων ηπατικής ανεπάρκειας που καταγράφονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν υπερβολικές δόσεις ακεταμινοφαίνης –συχνά και εν αγνοία τους-καταναλώνοντας πολλά φάρμακα (π.χ. για το κρυολόγημα) που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία..

Οι σύμβουλοι του FDA ζητούν να υπάρχει πάνω στη συνταγή των παυσίπονων η ένδειξη ότι περιέχουν ακεταμινοφαίνη, όπως στα φάρμακα με την εμπορική ονομασία Vicodin και Percocet, τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ από τις εταιρείες Abbott και Endo και περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία σε συνδυασμό με ισχυρά οποιοειδή.

Σε περίπτωση που οι ειδικοί δεν συμφωνήσουν στην ανάκληση των συγκεκριμένων φαρμάκων, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον στις συσκευασίες τους μια ένδειξη σε μαύρο πλαίσιο που να προειδοποιεί για τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα υπόλοιπα φαρμακευτικά προϊόντα που συνδυάζουν ακεταμινοφαίνη με άλλα δραστικά συστατικά θα πρέπει να κυκλοφορούν σε χαμηλότερες δόσεις, ενώ υψηλότερη δόση ακεταμινοφαίνης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με ιατρική συνταγή προειδοποιούν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Γιατρέ, τα χάπια µου!
http://www.vita.gr/html/ent/622/ent.8622.asp

Ποιο παυσίπονο για τα μικρά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/287/ent.7287.asp

Aντιφλεγμονώδη: Oδηγίες χρήσεως
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.1085.asp