Στις στρεσογόνες καταστάσεις οι άνδρες αντιδρούν παίρνοντας περισσότερα ρίσκα και άρα διακινδυνεύοντας περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες, που εμφανίζονται πιο προσεκτικές.

Η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο φύλων εμφανίζεται σε μια σειρά από ψυχολογικά τεστ που κάνει το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνδρες που είναι στρεσαρισμένοι είναι πιο πιθανό να οδηγούν επικίνδυνα, να καπνίζουν, να τζογάρουν ή να παίρνουν ναρκωτικά και να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «PloS One», ζητήθηκε από 48 εθελοντές να παίξουν ένα τζογαδόρικο παιχνίδι στον υπολογιστή. Προηγουμένους φρόντισαν να αυξήσουν τεχνητά τα επίπεδα στρες στους μισούς από τους συμμετέχοντες, ζητώντας τους να βάλουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό – που έχει βρεθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης και της ροής του αίματος. Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις, οι άλλοι μισοί (η ομάδα ελέγχου) βούτηξαν το χέρι τους σε νερό που είχε θερμοκρασία δωματίου.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας, δηλαδή της ομάδας ελέγχου, φάνηκε ότι ρίσκαραν στο παιχνίδι εξίσου. Η διαφορά φάνηκε στην πρώτη, την αγχωμένη ομάδα, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες ήταν πιο ριψοκίνδυνοι και επιθετικοί.

Οι αντιδράσεις αυτές, οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς ,σε εξελικτικούς παράγοντες. Λένε δηλαδή ότι στις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης, είχε αποδειχτεί πιο ωφέλιμο όταν απειλούνταν, οι άνδρες να «απαντούν» επιθετικά και οι γυναίκες οι οποίες είχαν υπ’ ευθύνη τους τα παιδιά να λειτουργούν πιο προσεκτικά.

Διαβάστε ακόμα:
Τα γκρίζα μαλλιά προδίδουν …υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.9373.asp

Οι γυναικοπαρέες κάνουν καλό στην υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/312/ent.9312.asp

To στρες μειώνει την προσοχή μας
http://www.vita.gr/html/ent/006/ent.8006.asp