Οι χορτοφάγοι έχουν αρκετά μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του αίματος, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου από τους κρεοφάγους.

Πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας σε Βρετανία και Νέα Ζηλανδία επιβεβαιώνει ότι η χορτοφαγία συσχετίζεται γενικά με μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, αν και όχι για όλους τους τύπους της ασθένειας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 61.566 άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων τόσο κρεοφάγοι όσο χορτοφάγοι που είτε έτρωγαν ψάρι είτε όχι.

Συνολικά, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Cancer» δείχνουν ότι ενώ περίπου το 33% του γενικού πληθυσμού πρόκειται να εκδηλώσει μια μορφή καρκίνου στη διάρκεια της ζωής του, το ποσοστό αυτό ανάμεσα σ’ εκείνους που απέχουν από το κρέας πέφτει στο 29%.

Αξιοσημείωτη μείωση ανάμεσα στους χορτοφάγους παρουσιάζουν και άλλοι τύποι καρκίνου όπως τα λεμφώματα (μη-Ηοgkin), η λευχαιμία και το πολλαπλό μυέλωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών.

Μείωση παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, ο οποίος είναι ήδη γνωστό από παλιότερες έρευνες ότι συσχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Παρ’ όλ’ αυτά η προστατευτική επίδραση της χορτοφαγίας δεν επεκτείνεται και στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ένα από τους πιο «φονικούς» τύπους.

Κραυγαλέα εξαίρεση επίσης αποτελεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ο οποίος παρουσιάζει διπλάσια συχνότητα ανάμεσα στους χορτοφάγους σε σχέση με το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού…

Όλ’ αυτά κάνουν τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Tim Key συγκρατημένο. Υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να εξάγουμε ισχυρά συμπεράσματα από αυτή τη μία και μοναδική μελέτη.

Οι περισσότεροι σχολιαστές στην επιστημονική κοινότητα καλωσορίζουν τα στοιχεία που προσκομίζει η νέα έρευνα αλλά αναγνωρίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειές μας και την εκδήλωση διαφορετικών τύπων καρκίνου αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη.

Ανάμεσά τους, η ελληνικής καταγωγής, καθηγήτρια Παναγιώτη Μήτρου, διευθύντρια του επιστημονικού και ερευνητικού προγράμματος του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα του Καρκίνου, είναι σαφής: «Η ένδειξη ότι οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή καθώς ξέρουμε λίγα για τη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και αυτούς τους τύπους του καρκίνου. Χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για τη χορτοφαγία για να πούμε αξιόπιστα ότι αυτή πράγματι είναι η λύση.»

Διαβάστε ακόμα:
Χορτοφαγία vs Καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/724/ent.8724.asp

Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp

Φυτοφαγία. Η εναλλακτική νηστεία
http://www.vita.gr/html/ent/419/ent.2419.asp