Μία εξέταση αίματος θα αρκεί για να μάθετε αν η εξωσωματική πρόκειται να «δουλέψει» στην περίπτωσή σας. Μία αξιοσημείωτη είδηση έρχεται από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Άμστερνταμ. Ιρλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μόνο με μία απλή εξέταση αίματος είναι εφικτό να προβλέψουμε την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης!
Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα μετρήσιμο δείκτη στο αίμα των γυναικών, τα επίπεδα RNA -που χρησιμοποιείται σαν ένας «χημικός αγγελιαφόρος» από τα γονίδια όταν ενεργοποιούνται και παράγουν πρωτεΐνες-, ο οποίος μας πληροφορεί για τις πιθανότητες να «κρατήσουν» ένα ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί εξωσωματικά.
Στη μελέτη τους συμμετείχαν 3 γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας, που όμως τελικά κατάφεραν να συλλάβουν φυσιολογικά, 5 που συνέλαβαν με εξωσωματική και 3 που απέτυχαν να συλλάβουν.
Συσχέτισαν τις τιμές αυτού του δείκτη πριν από την προσπάθεια σύλληψης και μετά από αυτήν και κατέληξαν στην κατάρτιση «προφίλ». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα καταλήξουν στον προσδιορισμό έγκυρων προφίλ που θα δείχνουν στις «υποψήφιες» αν είναι «επιδεκτικές» σε μια επιτυχή εξωσωματική ή όχι.
Η Cathy Allen από το Νοσοκομείο «Rotunda» του Δουβλίνου, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, πιστεύει ότι «αν και θα πάρει καιρό, νιώθω ότι θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα κλινικό τεστ που θα εντοπίσει το μη ευνοϊκό προφίλ για εκείνες που δεν θα μείνουν έγκυοι» με τη βοήθεια της εξωσωματικής.
Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η μελέτη ενός μεγαλύτερου δείγματος γυναικών για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Από το ίδιο συνέδριο, όμως, έχουμε κι άλλα ενδιαφέροντα νέα: Δύο βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ σχεδίασαν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κρίνουν αν πραγματικά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας.
Η ιδέα τους ονομάζεται «FertiSTAT test» και συνίσταται σε 20 ερωτήσεις γύρω από τον έμμηνο κύκλο, την αναπαραγωγική υγεία, τον τρόπο ζωής, την ηλικία και τη διάρκεια των προσπαθειών τεκνοποίησης των γυναικών. Τα αποτελέσματα θα υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα, ώστε οι γυναίκες έγκαιρα να παίρνουν τα μέτρα τους.
Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp
Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp
Εξωσωματική: Ένα (έμβρυο) και καλό!
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.8803.asp
«Αξίζει» για εσάς η εξωσωματική;
Mία εξέταση αίματος θα δείχνει πότε είναι αποτελεσματική η εξωσωματική._x000D_ _x000D_ _x000D_