Δεν έχει μόνο βιταμίνη C. Ο χυμός πορτοκαλιού δρα σαν ισχυρό οξύ που καταστρέφει το σμάλτο της οδοντοστοιχίας μας!

Μπορεί και να τρομάξει κανείς από το εύρημα του δρ. Yan-Fang Ren, του Ινστιτούτου Στοματικής Υγείας «Eastman» του Πανεπιστημίου Rochester στις Η.Π.Α. O άνθρωπος μελετούσε τις συνέπειες από την υπέρμετρη χρήση λευκαντικών προϊόντων για τα δόντια και ανακάλυψε ότι τίποτε δεν συγκρίνεται με την… πορτοκαλάδα!

Για παράδειγμα, τα προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια συνηθισμένη ουσία για τη λεύκανση των δοντιών, έχουν σχεδόν μια «ασήμαντη» αρνητική επίδραση σε σχέση με το χυμό πορτοκαλιού. Ο τελευταίος αποδεδειγμένα μείωνε την ανθεκτικότητα και αύξανε την τραχύτητα του σμάλτου των δοντιών.

Ο καθηγητής και οι βοηθοί του χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο μικροσκόπιο το οποίο έδειξε… «άσχημα πράγματα» στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών μετά από το «πέρασμα» του χυμού πορτοκαλιού.

Στην πραγματικότητα, υπήρξαν και παλιότερα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η όξινη δράση των χυμών φρούτων αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών. Οι οδοντίατροι πάντως συμβουλεύουν να πίνουμε το χυμό με… καλαμάκι ή να τον συνοδεύουμε με φαγητό.

Διαβάστε ακόμα:
Η τεχνολογία «δείχνει τα δόντια της»!
http://www.vita.gr/html/ent/618/ent.8618.asp

Βάλτε τα δόντια σας στον «ίσιο» δρόµο!
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.8029.asp

Πώς απέκτησα ξανά γερά δόντια
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.1373.asp