Με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα συνδέονται δύο ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διέταξε τις παρασκευάστριες εταιρίες να προσθέσουν στις συσκευασίες τους προειδοποιητική ένδειξη σε μαύρο πλαίσιο.

Πρόκειται για τα φάρμακα Chantix της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer και Zyban της εταιρίας GlaxoSmithKline, που βρέθηκαν στο στόχαστρο του FDA ύστερα από περισσότερες από πέντε χιλιάδες αναφορές για αυτοκτονίες, κατάθλιψη, εχθρότητα και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

«Δεν θέλουμε να φοβίσουμε τους ανθρώπους και να τους αποτρέψουμε από τη χρήση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος. Θέλουμε μόνο να παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο Court Rosebraugh, επικεφαλής της υπηρεσίας του FDA που επιβλέπει την κυκλοφορία των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, το FDA ενίσχυσε τις επιφυλάξεις του για πιθανά δυστυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς που φαίνεται ότι προκαλούνται από το Chantix, όπως η απώλεια συνείδησης, η νοητική σύγχυση, οι ζαλάδες και οι μυϊκοί σπασμοί, δεν ζήτησε όμως από τις φαρμακευτικές εταιρίες να προσθέσουν τις παρενέργειες αυτές στην ένδειξη σε μαύρο πλαίσιο.

Ο κ. Rosebraugh δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεση αιτιακή σχέση και ότι ίσως τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται στη στέρηση της νικοτίνης. Πάντως η χρήση του Chantix έχει απαγορευθεί για τους πιλότους.

Το FDA απαίτησε από τις δύο παρασκευάστριες εταιρίες να ξεκινήσουν επιπρόσθετες κλινικές μελέτες ώστε να διαπιστωθεί πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι ψυχιατρικές διαταραχές που συνδέονται με τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το FDΑ έχει δεχθεί 4.762 αναφορές για σοβαρά ψυχιατρικά περιστατικά από την έγκριση του Chantix, το 2006, ενώ για το Zyban οι αναφορές για τον ίδιο λόγο είναι 527. Από τα περιστατικά αυτά, για το Chantix οι αυτοκτονίες είναι 98 και οι απόπειρες αυτοκτονίας 188, ενώ για το Zyban οι αυτοκτονίες είναι 14 και οι απόπειρες 17.

Διαβάστε ακόμα:
14 ερωτήσεις για τη… διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό, στην κ. Μαρία Μπελιβάνη
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.8208.asp

Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp

Μέθοδος Easyway: «Πως έκοψα το τσιγάρο σε μια μέρα»
http://www.vita.gr/html/ent/365/ent.5365.asp