Πειραματική μέθοδος που χρησιμοποιεί υπέρηχους μπορεί να προσφέρει στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε αρχικό στάδιο μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.

Η νέα τεχνική βασίζεται σε υψηλής έντασης εστιασμένους υπέρηχους και τους χρησιμοποιεί για να «σκοτώσει» τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του «University College» στο Λονδίνο και του Νοσοκομείου «Princess Grace» εφάρμοσαν τη θεραπεία σε 172 ασθενείς, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστες παρενέργειες.

Από το γκρουπ αυτό, οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 1 χρόνο τους 159 άνδρες και διαπίστωσαν ότι το 92% αυτών δεν επανεμφάνισαν συμπτώματα του καρκίνου.

Η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με την επέμβαση έχουν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, η θεραπεία υπερήχων εμφανίζει λιγότερες παρενέργειες.

Ο MacPherson, 73 ετών από το Oxfordshire, που συμμετείχε στη μελέτη αναφέρει με ενθουσιασμό: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νέα θεραπεία , την επόμενη κιόλας ημέρα μπορούσα να πάω βόλτα το σκύλο μου και να πλύνω το αυτοκίνητό μου».

Οι ασθενείς χρειάστηκε να παραμείνουν στο νοσοκομείο μόνο 5 ώρες, ενώ με τις κλασικές μεθόδους της χειρουργικής επέμβασης νοσηλεύονται επί 2-3 ημέρες και με την ακτινοθεραπεία πηγαίνουν καθημερινά στο νοσοκομείο ως εξωτερικοί ασθενείς.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν πως, παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και προσεκτική αξιολόγηση της θεραπείας.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp

Προστάτης από ένα μόνο κύτταρο!
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.7785.asp

Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp