Παχύσαρκες και με προβλήματα γονιμότητας καταλήγουν λόγω της κακής διατροφής ακόμη και οι κατσαρίδες, όπως έδειξε νέα μελέτη.

Ομάδα εντομολόγων από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι η διατροφή παίζει τελικά πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ανάπτυξη και αναπαραγωγή των εντόμων.

Η ιδέα για τη μελέτη προέκυψε από την περιέργεια της επικεφαλής της μελέτης Πατρίτισια Μορ να μάθει πως ακριβώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική διαδικασία των κατσαρίδων.

Έτσι προχώρησε στο πείραμα, όπου χώρισε τις θηλυκές σε δύο ομάδες. Η πρώτη τρέφονταν μόνο με ψάρι, δηλαδή καθαρή πρωτεΐνη, ενώ όσες ανήκαν στη δεύτερη συνδύαζαν το ψάρι με τη βρώμη, το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Δεν υπήρχε ποσοτικός περιορισμός σε καμία από τις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα όπως αναφέρει η δρ. Μουρ η διαφορά να εντοπίζεται στην ποιότητα της τροφής και όχι στην ποσότητα.

Κατά την ενηλικίωσή τους, κάποιες κατσαρίδες άλλαξαν διατροφή. Δεκαοκτώ μέρες μετά την αλλαγή αυτή, οι ειδικοί είδαν ότι παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής παρέμενε το ίδιο και στις δύο ομάδες, οι κατσαρίδες που δεν είχαν φάει ποτέ βρώμη ήταν πιο χοντρές και ωρίμασαν πιο αργά από τις υπόλοιπες. Ακόμη δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμες να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μικρά.

Η βαρύτητα της διατροφής κατά τη νεαρή ηλικία όμως φάνηκε καθαρά: οι κατσαρίδες που αρχικώς ακολούθησαν κακή διατροφή , παρόλο που στην πορεία πέρασαν στην υγιεινή διατροφή, δεν εμφάνιζαν βελτίωση της αναπαραγωγικής τους συμπεριφοράς.

Όπως δημοσιεύει μάλιστα το «Proceedings of the Royal Society», ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί η κακή διατροφή οδηγεί τα έντομα σε μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους που περιορίζει την ανάπτυξη, αν και διασφαλίζει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση που τα έντομα δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή.

Διαβάστε ακόμα:
Μεσογειακή διατροφή vs Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/483/ent.8483.asp

Η καλύτερη διατροφή είναι η μεσογειακή
http://www.vita.gr/html/ent/359/ent.7359.asp

Μπείτε στο «Club Méditerranée» της µακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.7832.asp