Δύο φλιτζάνια δυνατού καφέ την ημέρα, τη νόσο Αλτσχάιμερ κάνουν πέρα, αποδεικνύει νέα αμερικανική μελέτη.

Τα ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του καφέ έρχονται από τον νευροεπιστήμονα δρ. Γκάρι Άρεντας του Κέντρου Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στη Φλόριδα, ο οποίος υποστηρίζει ότι προς έκπληξή του ανακάλυψε πως ο καφές όχι μόνο «φρενάρει» τη νόσο, αλλά ίσως έχει τη δυνατότητα ακόμη και να τη θεραπεύσει!

Το μυστικό, όπως αναφέρει, κρύβεται στον περιορισμό της αμυλοειδούς πρωτεΐνης η οποία είναι υπεύθυνη για τις πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο μπλοκάροντας τη φυσιολογική λειτουργία του.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, τα οποία εμφάνισαν 50% μείωση στα επίπεδα της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο αμέσως μετά την προσθήκη καφεΐνης στο νερό τους.

Στο τέλος της δοκιμής, συνολικής διάρκειας δύο μηνών, τα τρωκτικά που κατανάλωναν καφεΐνη καθημερινά έδειξαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης και σκέψης στα οποία υποβλήθηκαν συγκριτικά με όσα έπιναν σκέτο νερό. Διατηρούσαν μάλιστα τις αναμνήσεις τους το ίδιο «ζωντανές» όπως ακριβώς τα υγιή ζώα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έπασχαν από τη νόσο.

«Από τα νέα ευρήματα προκύπτει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ και όχι μόνο μέρος μιας απλής προστατευτικής στρατηγικής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Άρεντας.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η καφεΐνη είναι ασφαλής για τον περισσότερο κόσμο. Εισέρχεται εύκολα στον εγκέφαλο και φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη της νόσου», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Νικήστε την κατάθλιψη με …καφέ!
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.8106.asp

Ο καφές προστατεύει από εγκεφαλικό;
http://www.vita.gr/html/ent/538/ent.8538.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp