Είκοσι γονίδια-«ρυθμιστές» της χοληστερόλης ανακάλυψαν γερμανοί επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων θεραπειών των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, τα συγκεκριμένα γονίδια ελέγχουν την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται από τα κύτταρα.

Τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παρασκευή φαρμάκων με στόχο το κλείσιμο του «διακόπτη» της παραγωγής της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.

Για την υλοποίηση τέτοιων θεραπειών βέβαια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία.

«Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Χάικο Ρούντς.

«Η χοληστερόλη του αίματος ελέγχεται από τη χοληστερόλη που παράγεται στα κύτταρα. Για τον λόγο αυτό, ορισμένα από τα γονίδια που εμείς ονομάσαμε «ρυθμιστές» της χοληστερόλης των κυττάρων, μπορούν σε μελλοντικές μελέτες να αποδειχθούν γονίδια που συνδέονται με ασθένειες που σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης», εξηγεί ο ειδικός.

«Επιπλέον», συμπληρώνει, «η στρατηγική που ακολουθήσαμε θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την ανίχνευση δεικτών που σηματοδοτούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».

Διαβάστε ακόμα:
Χοληστερίνη: Λίγη & καλή!
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.8396.asp

Α΄ κίνδυνος για εμφράγματα
http://www.vita.gr/html/ent/345/ent.9345.asp

Λιπαρές τροφές, χωρίς ενοχή, στη σωστή στιγμή
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.7430.asp

Ειδήσεις… από καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.7900.asp