Αναποτελεσματικές είναι τελικά οι αλοιφές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ και υπόσχονται ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τη μέση, εκτιμούν τώρα βρετανοί ερευνητές.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν στοιχεία 16 προηγούμενων δοκιμών που αφορούσαν τη χρήση αλοιφών και placebo σε 1.276 ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από έντονους, χρόνιους πόνους στη μέση.

Είδαν λοιπόν, ότι παρά το γεγονός ότι οι ειδικές αλοιφές για εντριβές έδειχναν να προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση συγκριτικά με τα placebo, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονταν σταθερά.

Στις χρόνιες περιπτώσεις μάλιστα, οι αλοιφές ήταν σαφώς καλύτερες από τις εικονικές θεραπείες, ωστόσο όχι τόσο αποτελεσματικές όσο άλλα φάρμακα όπως π.χ. η ιβουπροφένη.

«Για την ώρα, λόγω ελλιπών στοιχείων δεν μπορούμε να πούμε πόσο αποτελεσματικές είναι οι αλοιφές και τα τζελ για εντριβές για σοβαρούς τραυματισμούς και σίγουρα υπάρχουν άλλες πιο δραστικές θεραπείες οι οποίες θα μπορούσαν π.χ. να χορηγηθούν σε χρόνιες περιπτώσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα», εξηγεί ο δρ. Άντριου Μουρ.

Διαβάστε ακόμα:
Στάση ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/838/ent.8838.asp

Οι καλύτερες ασκήσεις για την πλάτη
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.4153.asp

Για δυνατή πλάτη μετά το γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/388/ent.2388.asp