Καλά τα νέα για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, καθώς αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επώδυνη κατάσταση τους προσφέρει ένα «πέπλο προστασίας» κατά του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention» η προστασία αυτή αγγίζει το 26%. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά θεωρούνται πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Πιστεύουν ότι ίσως να σχετίζονται με τις ορμόνες.

«Γνωρίζουμε ότι οι ημικρανίες σχετίζονται άμεσα με τις ορμόνες και για αυτό ξεκινήσαμε από εκεί τη μελέτη μας. Από την άλλη, οι γνώμες διίστανται για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πορεία, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την αντικαρκινική δράση των ημικρανιών δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί», αναφέρει ο επιδημιολόγος δρ. Κρίστοφερ Λι.

Οι ερευνητές του Κέντρου Fred Hutchinson για την Έρευνα του Καρκίνου μελέτησαν τις περιπτώσεις 4.500 γυναικών και διαπίστωσαν ότι η σχέση ημικρανίας-αντικαρκινικής προστασίας ήταν τελικά ιδιαίτερα ισχυρή.

«Καταφέραμε να δούμε κατά πόσο η αντικαρκινική προστασία των ημικρανιών ήταν υπαρκτή σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», λέει ο δρ. Λι.

«Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Στην έρευνα αυτή παρατηρήσαμε ωστόσο την ίδια μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών, ανεξαρτήτως ηλικίας», εξηγεί αναλυτικά ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Όλες οι λύσεις για τους επίμονους πονοκεφάλους
http://www.vita.gr/html/ent/306/ent.1306.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp