Μια βιοχημική ουσία που ανακαλύφθηκε στο έδαφος της Νήσου του Πάσχα επιμήκυνε τη ζωή ηλικιωμένων ποντικών.

Πρόκειται για τη ραπαμυκίνη, δραστική ουσία ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου που χορηγείται σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση οργάνων και αποτρέπει την απόρριψη του μοσχεύματος.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Nature», η αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι τα ελπιδοφόρα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων που θα έχουν αντιγηραντική δράση.

Σύμφωνα με το «Nature», οι δοκιμές «έτρεξαν» παράλληλα σε τρία συνεργαζόμενα μεταξύ τους ερευνητικά κέντρα – τα πανεπιστήμια του Τέξας και του Μίσιγκαν και το Εργαστήριο Τζάκσον στο Μέιν.

Οι τρεις ερευνητικές ομάδες μοίρασαν μεταξύ τους 2.000 ποντίκια, τα οποία είχαν εκτραφεί με τον ίδιο τρόπο.

Όταν τα ζώα έφτασαν στην ηλικία των 20 μηνών- που αντιστοιχεί σε 60 ανθρώπινα έτη – οι επιστήμονες τους χορήγησαν τροφή εμπλουτισμένη με ραπαμυκίνη.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι συγκριτικά με τα ποντίκια που τρέφονταν με απλή τροφή, όσα κατανάλωναν ραπαμυκίνη εμφάνιζαν επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής τους κατά 14%. Συγκεκριμένα, η διάρκεια ζωής των αρσενικών αυξήθηκε κατά 28% και των θηλυκών κατά 38%.

Η «θαυματουργή» ουσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ΄70 στο έδαφος της Νήσου του Πάσχα, στο Νότιο Ειρηνικό.

Παρ’ όλα αυτά, ο ακριβής τρόπος δράσης της δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα θεαματικά αποτελέσματα ίσως να οφείλονται στο γεγονός ότι το φάρμακο «μιμείται» τη διαδικασία αυστηρού θερμιδικού περιορισμού κάτι που έχει αποδειχθεί ότι χαρίζει επιπλέον χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp

Πώς να κερδίσετε τη μακροζωία
http://www.vita.gr/html/ent/420/ent.9420.asp