Φυσική τόνωση στην ανθρώπινη μνήμη προσφέρουν τα φυτοχημικά που εντοπίζονται στο κόκκινο κρασί, το κακάο, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτιμούν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του King’s College του Λονδίνου, τα πολύτιμα φλαβονοειδή βοηθούν ώστε να παραμείνει ο εγκέφαλος υγιής ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Είναι γνωστό ότι τα φλαβονοειδή έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας έτσι προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Μέσα από τη νέα μελέτη, οι ειδικοί εστίασαν συγκεκριμένα στην ευεργετική δράση της επικατεχίνης στον εγκέφαλο.

«Ανακαλύψαμε ότι η επικατεχίνη προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφή μέσω ενός μηχανισμού που δεν σχετίζεται όμως με την αντιοξειδωτική δράση του», δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας στο Εδιμβούργο ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρόμπερτ Γουίλιαμς.

«Δείξαμε επίσης μέσω πειραμάτων στο εργαστήριο ότι η επικατεχίνη μπορεί να μειώσει ορισμένες παραμέτρους της παθολογίας της Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο ειδικός.

Όπως έδειξαν οι ερευνητές, τα φλαβονοειδή έδειξαν να προστατεύουν από τη συσσώρευση των «ένοχων» πλακών της αμυλοειδούς πρωτεΐνης που αποτελούν την κύρια αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμα:
Τα ναι και τα όχι της γερής µνήµης
http://www.vita.gr/html/ent/399/ent.8399.asp

Χάστε κιλά, όχι τη μνήμη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/165/ent.8165.asp

Όταν χάνεται η μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.6371.asp