«Ακίνδυνο» είναι το 1/3 των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού βεβαιώνουν δανοί επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ασθενείς υποβάλλονται συχνά σε αχρείαστες, για τις ίδιες, θεραπείες οι οποίες επιβαρύνουν και τον οργανισμό τους σε υπερβολικό βαθμό.

Αν και σήμερα δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός των επικίνδυνων από τις «ακίνδυνες» μορφές της νόσου, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός καρκινικών κυττάρων αλλά και η άμεση υποβολή των ασθενών σε αντικαρκινική θεραπεία, αποβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια.

Όμως, οι ερευνητές του Κέντρου Nordic Cochrane στη Δανία έχουν αντίθετη άποψη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν στην επιθεώρηση «British Medical Journal»: «Οι προληπτικές εξετάσεις που γίνονται για τον εντοπισμό του καρκίνου μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο εντοπισμό μορφών της νόσου, οι οποίες δεν αποβαίνουν μοιραίες, ούτε εμφανίζουν συμπτώματα».

«Ο εντοπισμός τέτοιων τύπων καρκίνου, που δεν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με απλή κλινική εξέταση κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου, ονομάζεται υπερδιάγνωση και μόνο επιβλαβής μπορεί να είναι για τον συγκεκριμένο ασθενή», επιμένουν οι ερευνητές.

Πολλοί επιστήμονες παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι η αντικαρκινική θεραπεία ενδεχομένως να αποτελεί μια πιο σίγουρη λύση από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ επικίνδυνων και ακίνδυνων μορφών κατά τον εντοπισμό της νόσου.

«Δυστυχώς, για την ώρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες μορφές καρκίνου θα αναπτυχθούν γρήγορα σε επιθετικές και ποιες θα εξελιχθούν πολύ αργά», αναφέρει η δρ. Σάρα Καντ από τον βρετανικό οργανισμό κατά του καρκίνου του μαστού «Breakthrough Breast Cancer».

«Πιστεύουμε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τον εντοπισμό της νόσου σε πρόωρο στάδιο υπερκαλύπτει τους κινδύνους», προσθέτει η ερευνήτρια.

Διαβάστε ακόμα:
Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp


11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.4046.asp


Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp