Αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκες κόρες έχουν οι παχύσαρκες μητέρες, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής της Πενίνσουλα στο Πλύμουθ, που εξέτασαν συνολικά τις περιπτώσεις 226 οικογενειών, οι παχύσαρκες μητέρες είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκες κόρες, ενώ οι παχύσαρκοι πατεράδες είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκους γιους.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν ίσχυε σε περιπτώσεις παιδιών αντίθετου φύλου. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η άμεση σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών του ιδίου φύλου δεν οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Πιθανότατα, αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Obesity», οφείλεται σε συμπεριφορικούς παράγοντες, δηλαδή η κόρη αντιγράφει τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας και ο γιος του πατέρα.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται τελικά στους γονείς και, για το λόγο αυτόν, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ίσως το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω αυτών και η καταπολέμησή της να μην περιορίζεται στα παιδιά.

Από την άλλη, μια δεύτερη μελέτη ανακάλυψε την πρωτεΐνη-κλειδί που, σύμφωνα με αμερικανούς και αυστραλούς ειδικούς, εξηγεί γιατί οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας – όπως π.χ. ο διαβήτης τύπου 2.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη PEDF, που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα, γεγονός που σημαίνει ότι τα παχύσαρκα άτομα, ακριβώς επειδή έχουν περισσότερα λιποκύτταρα, έχουν και υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής.

Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι το μπλοκάρισμα της PEDF είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Στόχος των ερευνητών είναι τώρα η περαιτέρω μελέτη αυτού του μηχανισμού, που θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στην επινόηση νέων θεραπειών για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cell Metabolism».

Διαβάστε ακόμα:
Κληρονομείται το πάχος;
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.5453.asp

Παιδική παχυσαρκία. 5 ναι και 5 όχι!
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.1565.asp

Ο γάμος παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/375/ent.9375.asp