Η ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, προειδοποιούν δανοί επιστήμονες. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Rigshospitalet του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κίνδυνος έδειξε να είναι υπαρκτός ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας, το συνδυασμό των φαρμάκων, τη δόση των οιστρογόνων ή τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών.

Το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Medical Association», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γυναίκες που έκαναν ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν κατά 38% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσες δεν είχαν πάρει ποτέ φάρμακα ορμονοθεραπείας.

Από την άλλη, οι γυναίκες που έκαναν ορμονοθεραπεία κατά το παρελθόν είχαν κατά 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο των ωοθηκών.

«Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη όταν ζυγίζει τους κινδύνους και τα οφέλη της χρήσης ορμονών», επισημαίνουν στη μελέτη οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Τα οιστρογόνα ένοχα για καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/324/ent.8324.asp

Ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου των ωοθηκών
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.8900.asp

Ακριβής εξέταση για τις ωοθήκες
http://www.vita.gr/html/ent/700/ent.8700.asp