Τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αυξάνει τελικά μία μέθοδος που εφαρμόζεται ευρέως κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων by-pass, όπως επισημαίνουν αμερικανοί ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ντιούκ.

Μια παλαιότερη τεχνική μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί μέσα από τη μελέτη τους, αποδεικνύεται ασφαλέστερη από τη σύγχρονη που αναπτύχθηκε γύρω στα μέσα του ’90 και είναι λιγότερο επεμβατική.

Η σύγχρονη τεχνική εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και γίνεται με «συλλογή» υγιών φλεβών με τη βοήθεια ενδοσκοπίου και έπειτα με τη μεταμόσχευσή τους στις περιοχές που υπάρχουν οι φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Η παλαιότερη μέθοδος απαιτεί τομή σε μεγάλες περιοχές για τη συλλογή των φλεβών.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 3.014 περιπτώσεων ασθενών που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις by pass.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί στη σύγχρονη τεχνική αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακό επεισόδιο κατά 38%, προβλήματα με το μόσχευμα κατά 45% με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα επέμβαση. Μάλιστα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 52% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που ακολούθησαν την παλαιότερη και πιο επεμβατική μέθοδο.

Αυτό που ίσως να αποτελεί την κυριότερη αιτία του προβλήματος, κατά τους ειδικούς, είναι ότι η χρήση του ενδοσκοπίου ταλαιπωρεί τις φλέβες, με αποτέλεσμα κατά τη μεταμόσχευσή τους να μην έχουν μεγάλο χρόνο ζωής.

Διαβάστε ακόμα:
Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp

Kαρδιά: Mπαλονάκι – by pass
http://www.vita.gr/html/ent/320/ent.1320.asp

Τα σταφύλια της… καρδιάς!
http://www.vita.gr/html/ent/807/ent.7807.asp