Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ανώφελη» τη συνέχιση της καταμέτρησης των κρουσμάτων της νέας γρίπης, λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα ότι σταματά πλέον να μετρά τα νέα κρούσματα, επειδή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη Η1Ν1 εξαπλώνεται πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενη πανδημία.

«Η πανδημία της γρίπης του 2009 έχει εξαπλωθεί διεθνώς με πρωτοφανή ταχύτητα. Σε προηγούμενες πανδημίες, οι ιοί της γρίπης χρειάζονταν περισσότερους από έξι μήνες για να εξαπλωθούν όσο εξαπλώθηκε ο Η1Ν1 σε λιγότερο από έξι εβδομάδες», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Για το λόγο αυτόν, εξηγούν οι επιστήμονες, είναι σχεδόν ακατόρθωτο για τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τα εργαστήρια να συνεχίσουν να μετρούν μεμονωμένες περιπτώσεις ασθενών, καθώς μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο πανδημικός ιός έχει πλήξει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα.

«Η πανδημία είναι ανεξέλεγκτη», αναφέρει ο ΠΟΥ. «Η απόφαση είναι ομόφωνη και στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το να προσπαθούμε να καταγράψουμε το κάθε κρούσμα αποτελεί τεράστια απώλεια πόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κ. Γκρέγκορι Χαρτλ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα κράτη θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά σοβαρές ή θανατηφόρες περιπτώσεις του ιού, όπως επίσης και περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία.

«Οι παράμετροι που θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα είναι τα ποσοστά απουσιών από τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους ή η πιο σοβαρή μορφή της γρίπης που θα μπορούσε να παρακολουθείται από τη συχνότητα των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Από την άλλη, οι ειδικοί σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο υπογραμμίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν ανακοινώνει τα κρούσματα της συνηθισμένης εποχικής γρίπης, ωστόσο αυτή συνδέεται με 250.000-500.000 θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα γρίπη ήρθε, η ζέστη τη «σταματά»;
http://www.vita.gr/html/ent/230/ent.9230.asp

Πιο επικίνδυνη η νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/665/ent.9665.asp

Συναγερμός πανδημίας για τη γρίπη Α
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.9376.asp