Το «ένοχο» μόριο που κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη των αλλεργιών εντόπισαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Πρόκειται για την κυτοκίνη IL-33, υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις της επικίνδυνης αναφυλαξίας.

Το νέο εύρημα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μεθόδου η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δρα μπλοκάροντας τις αλλεργικές αντιδράσεις που οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικά, αβγά, φυστίκια, σουσάμι, οστρακοειδή, ξηροί καρποί).

«Μελετήσαμε έναν αριθμό περιπτώσεων που είχαν εμφανίσει αναφυλαξία και ανακαλύψαμε ότι έφεραν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του μορίου IL-33», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. δρ. Αλίριο Μελεντέζ.

«Το IL-33 αποτελεί σχετικά νέα ανακάλυψη και για αυτό ο ρόλος του στην εμφάνιση αναφυλαξίας δεν έχει κατανοηθεί πλήρως», αναφέρει.

«Η έρευνα μας έδειξε ότι η IL-33 παίζει κυρίαρχο ρόλο όχι μόνο στην πρόκληση αναφυλακτικού σοκ αλλά και στην αύξηση των φλεγμονών. Αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε περιορίζοντας τις επιπτώσεις των αλλεργιών», λέει ο ειδικός.

Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται από τους ειδικούς κρίσιμης σημασίας καθώς οι αλλεργίες που οφείλονται σε τρόφιμα αποτελούν συχνό φαινόμενο και πολλές φορές στοιχίζουν τη ζωή των αλλεργικών ατόμων.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιές αλλεργίες είναι οι πιο επικίνδυνες;
http://www.vita.gr/html/ent/628/ent.1628.asp

1η νίκη κατά της αλλεργίας στα φιστίκια
http://www.vita.gr/html/ent/546/ent.8546.asp

Oχ, έβγαλε σπυράκια!
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.3394.asp