Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τρέμουν τα αεροπλάνα, τότε μάθετε ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε τον φόβο σας!

Αναλυτικά θα τις βρείτε στο βιβλίο «Overcome Your Fear of Flying» (Ξεπεράστε τον Φόβο της Πτήσης) που έγραψαν ο δρ. Ρόμπερτ Μπορ, κλινικός ψυχολόγος και επικεφαλής του τμήματος Ιατρικών Ειδικοτήτων του Νοσοκομείου Royal Free στο Λονδίνο, η δρ. Καρίνα Έρικστεν επίσης κλινική ψυχολόγος και η κ. Μάργκαρετ Όουκς, πιλότος με πολλές ώρες πτήσεις στο ενεργητικό της.

Ιδού λοιπόν μερικές από τις συμβουλές των ειδικών με στόχο ένα ευχάριστο ταξίδι στους αιθέρες:

1. Αντιμετωπίστε τον φόβο σας: προσπαθήστε να μην αποφεύγετε τις πτήσεις. Ο φόβος μπορεί να μην εξαφανιστεί από μόνος του, ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό αν τον αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Όσο περισσότερο αργεί κανείς να τον αντιμετωπίσει, τόσο δυσκολότερο είναι να τον ξεπεράσει.

2. Δεν είστε μόνοι: εάν η λογική πειθώ και τα στατιστικά στοιχεία δεν αρκούν για να καταλάβετε την ασφάλεια της πτήσης, τότε δοκιμάστε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τρόπο σκέψης. Σχεδόν το 1/3 των επιβατών θα προτιμούσαν να μην βρίσκονται στο αεροσκάφος εάν είχαν δυνατότητα επιλογής, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς.

3. Ξεκινήστε με αργά και σταθερά βήματα: θέστε υλοποιήσιμους στόχους. Είναι πολύ καλύτερα να ξεκινήσει κανείς με μια σύντομη, εσωτερική πτήση παρά με μια πολύωρη υπερατλαντική. Το γεγονός παρόλα αυτά ότι αντέχετε και δεν αποφεύγετε το αεροπλάνο είναι πολύ σημαντικό.

4. Κάντε θετικές σκέψεις: εστιάστε στους θετικούς λόγους για τους οποίους επιλέξατε να πάτε κάπου αεροπορικώς. Ίσως πηγαίνετε σε έναν υπέροχο προορισμό αναψυχής, στην οικογένειά σας ή απλά κάπου για δουλειά. Όλες αυτές οι επεξηγήσεις υποδεικνύουν τον σκοπό για τον οποίο πήρατε αεροπλάνο: ακόμη ένας λόγος για να ξεπεράσετε τον φόβο σας.

5. Να είστε αισιόδοξοι: είναι πολύ σημαντικό να αμφισβητείτε τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε ως προς την πτήση. Σε περίπτωση αναταραχών π.χ. θέστε στον εαυτό σας το εξής ερώτημα: τι ισχύει για τις αναταραχές τελικά και τι όχι; Τι στοιχεία μπορεί να αγνοώ ή να έχω ξεχάσει; Πως μπορώ να χαλιναγωγήσω την αντίδρασή μου κατά τη διάρκεια αναταραχών;

6. Ασχοληθείτε με κάτι: όταν αρχίσετε να κάνετε αρνητικές σκέψεις, ξεκινήστε μια συνομιλία με τον διπλανό σας ή παρακολουθείστε πως εκτελεί τις υποχρεώσεις του το πλήρωμα. Κάντε κάτι που θα τραβήξει την προσοχή σας από τον φόβο σας, π.χ. ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθήστε μια ταινία κ.ά.

7. Ζητήστε βοήθεια: κατά την επιβίβασή σας στο αεροσκάφος ενημερώστε μια αεροσυνοδό ότι φοβάστε τις πτήσεις. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εκείνη θα μπορεί να σας επιβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά, να σας εξηγεί περίεργους ή άγνωστους θορύβους αλλά και να σας υπενθυμίζει να κάνετε ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης.

8. Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που εντείνουν την ανησυχία σας: είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλά. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή αλκοόλ. Πιείτε χυμούς και νερό για να κρατήσετε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο. Φάτε λίγο και συχνά γιατί έτσι θα διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα την ενέργεια του οργανισμού σας και αυτό βοηθάει να ελέγχετε τα επίπεδα του άγχους. Χαλαρώστε όσο μπορείτε.

9. Προετοιμαστείτε κατάλληλα: αποφασίστε ποιος από τους τρόπους χαλάρωσης λειτουργεί καλύτερα σε εσάς και εφαρμόστε τον πριν από την πτήση. Βεβαιωθείτε ότι κάνατε ό,τι μπορείτε ως προς τον σχεδιασμό και την οργάνωση του ταξιδιού σας, ώστε να έχετε μια όσο το δυνατό λιγότερο αγχωτική πτήση.

Διαβάστε ακόμα:
Τζετ λαγκ τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/391/ent.6391.asp

Πώς να επιβιώσετε από την πτώση αεροπλάνου
http://www.vita.gr/html/ent/932/ent.6932.asp

Προβλήματα υγείας εν πτήσει!
http://www.vita.gr/html/ent/536/ent.8536.asp