Ένα ταχύτατο τεστ με δυνατότητα ανίχνευσης ακόμη και 2 καρκινικών κυττάρων κατάφεραν να αναπτύξουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη εξέταση αποτελεί καρπό των ειδικών του Κέντρου για την Βιολογία των Συστημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και λειτουργεί με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητικών αισθητήρων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το τεστ ανιχνεύει ιστό που προέρχεται από δείγμα το οποίο λαμβάνεται με πολύ λεπτές βελόνες εντοπίζοντας την ύπαρξη ή μη καρκινικών κυττάρων. Το νέο τεστ έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει ακόμη και δύο καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους επινοητές του μάλιστα, το νέο τεστ αποτελεί έναν πολύ ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο διάγνωσης συγκριτικά με ήδη υπάρχουσες μεθόδους, όπως π.χ. το τεστ Παπανικολάου που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Ένα τσίμπημα για τη λήψη του δείγματος αρκεί ώστε μέσα σε 30 μόλις λεπτά να έχεις τα αποτελέσματα» αναφέρει ο δρ. Χάκο Λι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Πρόκειται στην ουσία για ένα μικροσκοπικό και υπεραπλουστευμένο σύστημα μαγνητικής τομογραφίας (MRI)», εξηγεί ο ειδικός. Ένα σύστημα ωστόσο, που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση ως προς τον τρόπο ανίχνευσης της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Διάγνωση … compact για πολλές παθήσεις
http://www.vita.gr/html/ent/495/ent.7495.asp