Τα παιδιά που έχουν υπερβολικά αγχωμένους γονείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος που σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου.

Η ανησυχητική μελέτη ανήκει στους ειδικούς της Σχολής Ιατρικής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Σύμφωνα με αυτή, τα υψηλά ποσοστά του γονικού στρες σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, έδειχναν να σχετίζονται με δυσμενέστερες επιπτώσεις από την έκθεση των εμβρύων στον καπνό του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη.

«Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά που εκτίθονταν στο συνδυασμό ρυπογόνου ατμοσφαιρικού αέρα και μεγάλωναν σε συνθήκες υπερβολικού άγχους, ήταν εκείνα που αντιμετώπιζαν τελικώς τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος», αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ. Ρομπ ΜακΚόνελ.

Κατά τη διάρκεια του τριετούς πειράματος, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.497 υγιή παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων, για να δουν κατά πόσο θα εμφάνιζαν άσθμα.

«Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν υπερβολικό άγχος, είχαν και περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση», εξηγεί ο δρ. ΜακΚόνελ.

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη με το δρ. Daniel Siegel: «Γονιός, η πιο δύσκολη δουλειά»
http://www.vita.gr/html/ent/022/ent.9022.asp

Αμαρτίες γονέων παχαίνουν τέκνα
http://www.vita.gr/html/ent/869/ent.7869.asp

Η ρύπανση «κόβει την ανάσα»
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.8520.asp