Η υψηλή λήψη πολυακόρεστων ή αλλιώς των «ωφέλιμων» λιπαρών μέσω της διατροφής μας μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας.

Όπως εκτιμά η διεθνής ομάδα ειδικών της Πανευρωπαϊκής Μελέτης Καρκίνου και Διατροφής EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), η υψηλή κατανάλωση λινολεϊκού οξέος (ω-6)που εντοπίζεται κυρίως σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, ευθύνεται τελικά για το 1/3 των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

Από την άλλη βέβαια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα ω-3 που ανιχνεύονται κυρίως στα ψάρια, δρουν προστατευτικά ενάντια στη νόσο και μάλιστα περιορίζει τις πιθανότητες εκδήλωσής της κατά 77%.

«Τα ω-3 λιπαρά οξέα, όπως προκύπτει, υπερκαλύπτουν τις αρνητικές επιδράσεις του λινολεϊκού οξέος (ω6) και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να βλέπαμε κατά πόσο μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας», αναφέρει ο δρ. Αντόν Εμάνουαλ από τον βρετανικό οργανισμό Core.

Διαβάστε ακόμα:
Kολίτιδα: Όταν διαμαρτύρεται κοιλιά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/579/ent.6579.asp


Για να είστε χαλκέντεροι
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.5825.asp


Αντιδράσεις για τα τρανς λιπαρά
http://www.vita.gr/html/ent/906/ent.7906.asp