Μια γονιδιακή παραλλαγή ευθύνεται τελικά για μια μορφή ανδρικής υπογονιμότητας, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη βρετανών, βέλγων και αμερικανών ειδικών.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία ανήκουν στους ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Γκεντ και της Μασαχουσέτης και δημοσιεύονται από το επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction».

Σύμφωνα με αυτά, η γονιδιακή παραλλαγή εντοπίζεται στην πρωτεΐνη του σπέρματος PLC zeta, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο κατά την γονιμοποίηση του ωαρίου.

Η πρωτεΐνη πυροδοτεί μια διαδικασία που ονομάζεται «ενεργοποίηση ωαρίου» και στην ουσία «ξυπνά» όλες τις βιολογικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός εμβρύου.

«Ένα κύτταρο ωαρίου πριν τη γονιμοποίηση βρίσκεται σε κατάσταση νάρκης. Όλες οι βιολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη ενός εμβρύου βρίσκονται σε ύπνωση» εξηγεί ο δρ. Τζον Πάρινγκτον από το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Τη στιγμή της γονιμοποίησης, όταν το σπέρμα ενώνεται με το ωάριο, το τελευταίο ξαναζωντανεύει. Η διαδικασία μοιάζει με τη στιγμή που ο πρίγκιπας ξυπνά την Ωραία Κοιμωμένη», εξηγεί χαριτολογώντας ο ειδικός.

Η νέα ανακάλυψη κατά τους ειδικούς αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών κατά της ανδρικής υπογονιμότητας, ενώ θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού.

Διαβάστε ακόμα:
Τι σκοτώνει το σπέρμα;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.1206.asp

Ελπίδες για την ανδρική υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.6991.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp