Σιδεράκια υψηλής τεχνολογίας που …δονούνται και υπόσχονται αστραφτερό, «ευθυγραμμισμένο» χαμόγελο σε χρόνο-ρεκόρ, δημιούργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ιλινόι.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ήπια δόνηση επιταχύνει την ανάπλαση της γνάθου. Ήδη χρησιμοποιούνται παρόμοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά της οστεοπόρωσης και κάποιων τύπων καταγμάτων.

Έτσι οι αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν το Celerect, μια πλαστική συσκευή που μοιάζει με μασελάκι και δρα αποτελεσματικά αρκεί ο ασθενείς να την φορά 20 λεπτά την ημέρα. Μάλιστα δοκιμές έδειξαν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την ευθυγράμμιση των δοντιών κατά 40%-60%.

Η λειτουργία του, όπως ισχυρίζονται οι επινοητές του, είναι σχεδόν ανεπαίσθητη, ενώ ορισμένοι από αυτούς που τα φόρεσαν δηλώνουν ότι τα πρωτοποριακά σιδεράκια τους γαργαλάνε ελαφρώς.

«Η παραδοσιακή ορθοδοντική απαιτεί κατά μέσο όρο 24 μήνες, για να επιφέρει αποτελέσματα και έτσι η προοπτική μείωσης αυτού του χρονικού διαστήματος είναι ευπρόσδεκτη τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους ειδικούς», αναφέρει ο δρ. Τζέριλ Ίνγλις, ο οποίος έλαβε μέρος στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τα «δονούμενα» σιδεράκια αναμένεται να είναι διαθέσιμα στη Βρετανία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:
Για τα… σιδεράκια!
http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.6298.asp

Βάλτε τα δόντια σας στον «ίσιο» δρόµο!
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.8029.asp