Πολύ πιο επικίνδυνη από μια απλή τηλεφωνική συνομιλία είναι η αποστολή γραπτών μηνυμάτων την ώρα που οδηγούμε, καθώς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, αντιμετωπίζουμε 23 φορές υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος.
Η βασική διαφορά του sms από την κλήση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας των Μεταφορών της Βιρτζίνια (VTTI), είναι ότι ο οδηγός συνήθως στρέφει το βλέμμα του στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου με αποτέλεσμα να μην βλέπει τι συμβαίνει στο δρόμο.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση γραπτών μηνυμάτων το χρονικό διάστημα που ο οδηγός δεν κοιτάζει τον δρόμο μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα έξι δευτερόλεπτα, τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Με μια μέση ταχύτητα της τάξεως των 90 χλμ/ώρα, εξηγούν οι ερευνητές, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε να ισοδυναμεί σε μια απόσταση 100 μέτρων χωρίς καμία οπτική επαφή με τον δρόμο.

«Η συζήτηση στο τηλέφωνο επιτρέπει στον οδηγό να κρατάει την προσοχή του στο δρόμο και δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια», συνεχίζει η έρευνα.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το κλειδί για τη βελτίωση της ασφάλειας είναι η προσοχή και η προσήλωση στον δρόμο».

Διαβάστε ακόμα:
Κινητή εξάρτηση!
http://www.vita.gr/html/ent/460/ent.7460.asp

Στέλνω SMS, είμαι καλά!
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.8196.asp

Αλλεργία από τα κινητά
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.7761.asp