Εκτός από καλοσχηματισμένο σώμα, η έντονη άσκηση μας προσφέρει και υψηλή αντικαρκινική προστασία, υποστηρίζει τώρα νέα φινλανδική μελέτη.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine», οι ειδικοί των πανεπιστημίων Κουόπιο και Ούλου διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούν καθημερινό 30λεπτο πρόγραμμα έντονης γυμναστικής όπως π.χ. κολύμβηση, τζόγκινγκ, κωπηλασία, σκουός ή ποδόσφαιρο, προστατεύονται από τη νόσο αλλά και από την πιθανότητα θανάτου που προκύπτει από αυτήν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 2.560 άνδρες ηλικίας από 42 έως 61 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου, για 17 χρόνια.

Η ένταση της άσκησης μετρήθηκε βάσει των μεταβολικών ισοδύναμων της κατανάλωσης οξυγόνου (ΜΕΤ – Metabolic equivalents of oxygen consumption).

Για παράδειγμα, το περπάτημα εκτιμήθηκε ότι έχει 4,2 ΜΕΤ, το τζόγκγινγκ 10,1 ΜΕΤ, η κολύμβηση 5,4 ΜΕΤ, η κηπουρική 4,3 ΜΕΤ και η ποδηλασία 5,1 ΜΕΤ. Ακόμη, το σκι μετρήθηκε ως 9,6 ΜΕΤ, η κωπηλασία 5,4 ΜΕΤ, οι αθλοπαιδιές 6,7 ΜΕΤ και η γυμναστική, ο χορός και τα βάρη 5 ΜΕΤ.

«Οι άνδρες με μέση ένταση άσκησης 5,2 ΜΕΤ εμφάνιζαν μείωση τόσο στην εμφάνιση του καρκίνου όσο και στην πιθανότητα θανάτου από αυτόν», αναφέρεται στη μελέτη και προστίθεται ότι η ένταση της σωματικής άσκησης θα πρέπει να είναι ήπια προκειμένου να υπάρξει αντικαρκινική προστασία.

Διαβάστε ακόμα:
Η1Ν1: απειλεί περισσότερο τις εγκύους
http://www.vita.gr/html/ent/894/ent.9894.asp

Φόβος για μετάλλαξη της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/784/ent.9784.asp

Δεν είναι πάντα νέα γρίπη…
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.9775.asp