Συνήθως όταν σκεφτόμαστε βιολογικά προϊόντα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η υψηλότερη θρεπτική τους αξία.

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη όμως, τελικά τα προϊόντα των οργανικών καλλιεργειών δεν είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από ότι οι υπόλοιπες συμβατικές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέλυσαν τα στοιχεία 162 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν διαφορές ως προς τα θρεπτικά συστατικά (π.χ., βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο) μεταξύ των βιολογικών προϊόντων και των συμβατικών. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το κρέας δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους είτε πρόκειται για βιολογικά είτε συμβατικά τρόφιμα.

«Η παροχή αξιόπιστης και στοιχειοθετημένης πληροφόρησης στους καταναλωτές είναι επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν τι θα φάνε. Η έρευνα δεν προτείνει στον κόσμο να μην καταναλώνει τροφές οργανικής καλλιέργειας, αλλά τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες διαφορές στη θρεπτική αξία οργανικών και συμβατικών τροφών και επίσης δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι οργανικές τροφές έχουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τζιλ Φάιν, στέλεχος της Βρετανικής Υπηρεσίας Τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα:
Οι περιπέτειες ενός «βιολογικού» ανθρώπου
http://www.vita.gr/html/ent/615/ent.8615.asp

Να εμπιστευτούμε τα βιολογικά;
http://www.vita.gr/html/ent/368/ent.5368.asp

Bιολογικά τυριά. Γιατί να τα προτιμήσουμε;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.2437.asp