Η ανατριχιαστική μουσική που «ντύνει» τις ταινίες τρόμου μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο φόβο όταν την ακούμε με τα μάτια κλειστά, υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, είναι ότι το κλείσιμο των ματιών τροποποιεί τα εγκεφαλικά κύματα και άρα την αντίληψη.

Για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, οι ερευνητές υποχρέωσαν 15 εθελοντές να ακούσουν μουσικές θρίλερ από ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τα μάτια είτε ανοιχτά είτε κλειστά. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσο οι συμμετέχοντες είχαν τα μάτια τους κλειστά, τόσο μεγαλύτερη ήταν η συναισθηματική φόρτιση που προέκυπτε από τις τρομακτικές μελωδίες.

Εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η ανυπαρξία οπτικού πεδίου αύξανε κατακόρυφα την εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής – βασικό κέντρο συναισθημάτων του εγκεφάλου.

Αυτή με τη σειρά της, πυροδοτούσε την υπερδραστηριότητα άλλων περιοχών που σχετίζονταν με την εγρήγορση και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Τα ευρήματα αυτά δεν επαναλαμβάνονταν όταν οι εθελοντές βρίσκονταν στο απόλυτο σκοτάδι, αλλά με τα μάτια ανοιχτά. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν σχετίζονται μόνο με την όραση.

«Φαίνεται ότι όταν κλείνουμε τα μάτια, ο εγκέφαλός μας αντιδρά προκαλώντας τη “διόγκωση” πληροφοριών» εξηγεί η νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος δρ. Τάλμα Χέντλερ.

Τα ευρήματα της ενδιαφέρουσας μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Διαβάστε ακόμα:
Η μουσική μάς… αλλάζει μυαλά
http://www.vita.gr/html/ent/726/ent.8726.asp

Τι αποκαλύπτουν τα μουσικά μας γούστα
http://www.vita.gr/html/ent/297/ent.7297.asp

Όχι δυνατά τα mp3 λέει και η ΕΕ
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.8393.asp