Τη δημιουργία θεραπειών από νευροεκφυλιστικές νόσους όπως π.χ. η Πάρκινσον υπόσχεται ένα τεχνητό εγκεφαλικό κύτταρο που δημιούργησαν Σουηδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Νature Μaterials», οι ειδικοί του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη ανέπτυξαν ένα ηλεκτρόδιο, το οποίο μιμούμενο τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, εκλύει νευροδιαβιβαστές.

Στην περίπτωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η Πάρκινσον, το πρόβλημα προκαλείται είτε λόγω έλλειψης του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, είτε των αντίστοιχων κυτταρικών υποδοχέων. Το τεχνητό κύτταρο που έφτιαξαν οι ερευνητές έχει δυνατότητα έκλυσης διαφόρων νευροδιαβιβαστών.

Μάλιστα η νέα μέθοδος ενεργοποίησης ενός και μόνο κυττάρου κάθε φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει να εμφανίζει λιγότερες παρενέργειες συγκριτικά με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες που διεγείρουν ολόκληρες περιοχές νευρικών κυττάρων.

Στόχος των ερευνητών τώρα είναι η εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής για την θεραπεία της κώφωσης, της επιληψίας και της νόσου Πάρκινσον.

Διαβάστε ακόμα:
Πιο κοντά στη θεραπεία του Πάρκινσον
http://www.vita.gr/html/ent/597/ent.5597.asp

Έλληνες στην πρωτοπορία κατά του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/706/ent.5706.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp