Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στις γυναίκες κατά 42%, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Η διαπίστωση ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαλγκρένσκα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν συνολικά 4.047 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες για ένα διάστημα 11 ετών.

Στην πορεία της έρευνας, οι 2.010 από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι είτε ακολούθησαν άλλες μορφές θεραπείας είτε καμία θεραπεία.

Ως γνωστόν, η παχυσαρκία αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως π.χ. υπέρτασης, καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ευθύνεται για το 20% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και για το 14% στους άνδρες.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Lancet Oncology», οι σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας έδειξαν να συνδέονται με περιορισμό του κινδύνου για καρκίνο της τάξεως του 42%, μόνο όμως για τις γυναίκες.

Αυτό όπως εξηγούν, πιθανότατα να συμβαίνει γιατί οι βαριατρικές επεμβάσεις επηρεάζουν τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Όσα θέλετε να ξέρετε για τις επεµβάσεις παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/817/ent.7817.asp

Η ζωή μου μετά την εγχείρηση παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/609/ent.1609.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp