Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ποιότητας ύπνου και της συμπεριφοράς των δύο συντρόφων.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη έρχεται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, οι οποίοι παρατήρησαν το φαινόμενο μελετώντας τις καθημερινές συνήθειες 29 ζευγαριών που δεν είχαν παιδιά.

Είδαν λοιπόν, ότι στην περίπτωση των ανδρών ο καλύτερος βραδινός ύπνος σχετιζόταν με θετικότερη στάση στη σχέση τους την επόμενη μέρα. Από την άλλη και στις γυναίκες, ο αρνητισμός που εντοπιζόταν στη σχέση έδειξε να συνδέεται με τον κακής ποιότητας βραδινό ύπνο.

«Μελετώντας τα καθημερινά στοιχεία, διακρίνουμε έναν κύκλο κατά τον οποίο ο ύπνος επηρεάζει τη λειτουργικότητα της σχέσης την επόμενη μέρα, ενώ και η λειτουργικότητα της σχέσης φαίνεται να επηρεάζει επίσης τον ύπνο της επόμενης νύχτας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Μπραντ Χάσλερ.

«Βάσει του συγκεκριμένου κύκλου, οι συγκρούσεις μεταξύ του ζευγαριού μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερο βραδινό ύπνο, γεγονός που πυροδοτεί ακόμη περισσότερες συγκρούσεις την επόμενη μέρα», εξηγεί ο ειδικός.

Οι γυναίκες παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν να δίνουν περισσότερη σημασία στη σχέση τους, γεγονός που σημαίνει ότι ο ύπνος τους δεχόταν ισχυρότερες αρνητικές επιρροές όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα.

«Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν σχετικά μικρό, είδαμε ότι οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σχέση τους ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φαίνεται ότι οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα ύπνου τους», λέει ο κ. Χάσλερ.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp


9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp


Θέλω μια καλή σχέση, αλλά…
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.9237.asp