Οι περισσότεροι θεωρούμε την ομοιοπαθητική μια ολιστική θεραπεία που θέλει το χρόνο της για να βοηθήσει τον οργανισμό μας να γίνει καλά. Όμως, η πραγματικότητα μπορεί να είναι λίγο διαφορετική: Η ομοιο­πα­θητική μπορεί να μας βοηθήσει άμεσα και να μας ανακουφίσει γρήγορα από πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. Αν σας πιάσει ναυτία στο πλοίο ή το αυτοκίνητο, αν πάθατε ξαφνικά διάρροια από ακατάλληλο τρόφιμο στην ταβέρνα, αν σας τσίμπησε ένα έντομο ή καήκατε στον ήλιο, ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να τα αντιμετωπίσετε είναι η ομοιοπαθητική. Προτού, ωστόσο, λάβετε κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας.

Σας έφερε ναυτία το ταξίδι
Το κατάλληλο φάρμακο καλό είναι να ληφθεί πριν από το ταξίδι, αν παθαίνετε εύκολα ναυτίες. Το ομοιοπαθητικό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι το Nux Vomica, ειδικά αν παρουσιάζετε γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή κάνετε εμετούς (δοσολογία από 30CH έως 200CH σε πιο έντονη ναυτία ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός). Ακόμη, για ναυτία που συνοδεύεται από έντονη ζάλη, λάβετε τo Tabacum (δοσολογία από 30CH έως 200CH ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός).

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
• Φάτε μία φρυγανιά ή ένα κρακεράκι για να απορροφήσει τα υγρά του στομάχου και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν από το ταξίδι.
• Κρατήστε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν ακίνητο και κοιτάτε μακριά στον ορίζοντα ή εστιάστε σε κάποιο ακίνητο αντικείμενο.
• Αναπνεύστε άφθονο καθαρό αέρα, π.χ. βγείτε στο κατάστρωμα του πλοίου ή ανοίξτε τον ατομικό εξαερισμό αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο.

Σας «πείραξαν» τα εδέσματα στην ταβέρνα
Αν πάθατε τροφική δηλητηρίαση από κάποιο ακατάλληλο τρόφιμο που φάγατε στην ταβέρνα και έχετε δύσοσμες διάρ­ροιες, τότε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό είναι το Arsenicum Αlbum (δοσολογία από 30CH έως 200CH ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός). Αν επικρατούν οι εμετοί, τότε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό είναι το Veratrum Album (δοσολογία από 30CH έως 200CH ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός).

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
• Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
• Μη φάτε στερεά τροφή το πρώτο 24ωρο μέχρι να περιοριστούν τα συμπτώματα. Μπορείτε να πιείτε μόνο τσάι με 1-2 φρυγανιές ή φιδέ.
• Μην πάρετε αντιδιαρροϊκά φάρμακα αν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σας τσίμπησε κάποιο έντομο
Αν σας τσιμπήσει κουνούπι, μέλισσα, σφήκα ή κάποιο άλλο έντομο και εκδηλώσετε οίδημα (πρήξιμο), κνησμό και ερυθρότητα, θα σας βοηθήσει το ομοιοπαθητικό Apis Mellifica (δοσολογία από 30CH έως 200CH ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός). Αν μετά το τσίμπημα το χρώμα του δέρματος είναι κοντά στην απόχρωση του μοβ, π.χ. από ένα τσίμπημα μέδουσας, τότε λάβετε το ομοιοπαθητικό Ledum (από 30CH έως 200CH ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός). Για πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως π.χ. τσιμπήματα ή δαγκώματα από σκορπιό ή φίδι, μπορείτε να πάρετε το ομοιοπαθητικό Lachesis μέχρι να επισκεφτείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
• Μην ξύσετε την περιο­χή, γιατί μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω ερεθισμό ή μόλυνση.
• Αν εμφανίσετε δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό ή κράμπες στο στομάχι, πηγαίνετε αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο, επειδή μπορεί να πρόκειται για αναφυλακτικό σοκ.

Πάθατε εγκαύματα από τον ήλιο
Καθίσατε λίγο παραπάνω στον ήλιο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις και νιώθετε το δέρμα σας να τσούζει ελαφρά ή έχετε κοκκινίσει; Για άμεση ανακούφιση, πάρτε Pulsatilla (δοσολογία από 30CH έως 200CH). Αν η ερυθρότητα είναι πιο έντονη, θα βοηθήσει ο συνδυασμός της Pulsatilla με τη Belladona (5CH κάθε τέταρτο της ώρας, για μία ώρα, ή όπως σας υποδείξει ο γιατρός). Αν πάθατε ηλίαση, μπορείτε να πάρετε το Natrum Carbonicum (δοσολογία 200CH). Αν έχετε και έντονο πονοκέφαλο, πάρτε το Glonoinum (δοσολογία 200CH).

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε
• Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
• Κάνετε κομπρέσες στην περιοχή με μια καθαρή πετσέτα που έχετε βρέξει με κρύο νερό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρήστο Ραμμένο, ομοιοπαθητικό γιατρό.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: