Ερωτευόμαστε ένα συγκεκριμένο άτομο για πολλούς λόγους. Μπορεί να μας ελκύει η εξωτερική του εμφάνιση, η μόρφωση και οι αξίες του ή απλώς να πρόκειται για θέμα κατάλληλου timing. Η βιολογία παίζει άραγε κάποιο ρόλο; Η δρ. Helen Fisher, βιολογική ανθρωπολόγος, υποστηρίζει ότι οι ορμόνες μας είναι υπεύθυνες για την εύρεση του ιδανικού συντρόφου. Γι’ αυτό, χωρίζει τους ανθρώπους σε 4 τύπους, ανάλογα με το χα-ρακτήρα τους, καθένας εκ των οποίων συνδέεται με την έκκριση μίας συγκεκριμένης ορμόνης.

Χωρίζετε τους ανθρώπους σε 4 τύπους, ανάλογα με τις ορμόνες που εκκρίνουν. Πώς καταλήξατε σε αυτούς;
Όλοι γνωρίζουμε ότι με ένα μαγικό τρόπο μάς ελκύουν συγκεκριμένα άτομα. Εγώ, αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να αποκαλύψω το ρόλο της βιολο­γίας, δηλαδή τον τρόπο που χρησιμοποιούμε ασυνείδητα τη χημεία του εγκεφάλου μας, προκειμένου να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο. Μελέτησα 40.000 άνδρες και γυναίκες, μέσω της ιστοσελίδας για την εύρεση συντρόφου (dating site) http://www.chemistry.com/, ερευνώντας διεξοδικά τον ορμονικό τύπο του καθενός.

Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας «εξερευνητής» εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης, ενώ ένας «δημιουργός» περισσότερη σεροτονίνη;
Ακριβώς. Είμαστε όλοι μας ένας συνδυασμός και των τεσσάρων «εγκεφαλικών συστημάτων», αλλά ο καθένας από εμάς εκκρίνει κάποιες ορμόνες σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιες άλλες.

Δηλαδή, μπορούμε να βρούμε τον τύπο μας και, άρα, το ιδα­νικό ταίρι μέσω μίας εξέτασης αίματος;
Είναι πιθανό. Βέβαια, παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως το σωστό timing, η αμεσότητα σε μια σχέση, αλλά και η παιδική ηλικία.

Ποιος τύπος είναι πιο ελκυστικός;
Εξαρτάται από το ποιος τύπος ­είστε. Στους «εξερευνητές» αρέσουν άλλοι «εξερευνητές», οι οποίοι είναι ­περιπετειώδεις, ευέλικτοι και… ασεβείς, όπως και οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παραδοσιακούς, κοινωνικούς, πειθαρχημέ­νους «δη­μιουργούς», οι οποίοι αναζητούν άλλους «δημιουργούς», προσανατολισμένους στη δημιουργία οικογέ­νειας. ­Αντίθετα, οι κουλτουριάρηδες, ευθείς, ισχυ­ρογνώμονες «διευθυντές» ψάχνουν ανοιχτόμυαλους «διαπραγματευτές» και οι πα­θια­σμένοι, ευρηματικοί «διαπραγματευτές» έλκονται από κουλτουριάρηδες,εφευρετικούς και ανταγωνιστικούς ­«διευθυντές».

Επομένως, η γνώση αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε το ιδανικό ταίρι. Αν, όμως, έχουμε ήδη σύντροφο;
Γνωρίζοντας το δικό σας τύπο και τον τύπο των άλλων, μπορείτε να καταλάβετε τις κακοτοπιές και να τις αποφύγετε. Σε μια μεγάλη, όμως, σχέση, η γνώση αυτή σας βοηθά να μειώσετε τις εντάσεις και τους καβγάδες.

Οι ορμόνες ακυρώνουν τη μαγεία του έρωτα;
Πάντα θα υπάρχει μαγεία στον έρωτα. Η γνώση, όμως, είναι δύναμη. Αν γνωρίζεις ποιος είσαι, τι αναζητάς και με ποιον τρόπο ερωτεύεσαι εσύ και οι άλλοι, μπορείς να αιχμαλωτίσεις αυτή τη μαγεία και να βρεις την αληθινή αγάπη.
Εσείς, τι τύπος είστε; Ο διευθυντής
Έχετε υψηλούς στόχους, είστε αναλυτικοί, ευθείς, αποφασιστικοί, ισχυρογνώμονες, απαιτητικοί, συναισθηματικά ελλιπείς, ενώ συχνά έχετε τεχνικές δεξιότητες.
Η ορμόνη σας είναι η τεστοστερόνη

O δημιουργός
Θεωρείστε οι στυλοβάτες της κοινωνίας, είστε πιστοί, προσεκτικοί, πειθαρχημένοι και υπομονετικοί, ­σέβεστε τους κανονισμούς, τα προγράμματα και τις παραδόσεις, ενώ έχετε την τάση να είστε ήρεμοι και προστατευτικοί.
Η ορμόνη σας είναι η σεροτονίνη

Ο διαπραγματευτής
Έχετε μια φυσική τάση προς την… αμπελοφι-λοσοφία, είστε διορατικοί, ευρηματικοί, ευχάριστοι, ευέλικτοι, χειρίζεστε καλά το λόγο, ενώ μπορείτε να εκφράσετε βαθιά συμπόνια και πίστη.
Η ορμόνη σας είναι το οιστρογόνο

Ο εξερευνητής
Eίστε γεννημένοι για να είστε ελεύθεροι. Λατρεύετε την πρωτοτυπία, έχετε μεγάλη περιέργεια, είστε αισιόδοξοι, ενεργητικοί, αυθόρμητοι, ευέλικτοι, γενναιόδωροι και δημιουργικοί.
Η ορμόνη σας είναι η ντοπαμίνη